Funeriu: Școala românească are nevoie de 5 miliarde € să se facă bine. Cum trebuie cheltuiți banii

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.02.2021 - 11:50
Daniel Funeriu / gov.ro

Dacă există seriozitate în demersul de a ameliora educația, este obligatoriu ca cel puțin 5 miliarde de euro din PNRR (17%) trebuie utilizați pentru copiii din România, scrie fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu.

SHARE

„Banii ar trebui utilizați astfel:
1) 1,3 miliarde pentru o masă caldă pe zi pentru 5 ani pentru 500.000 de copii
2) 50 de milioane pe județ (2 miliarde de euro) pentru ecosisteme de educație extrașcolară care să adauge activități educative curriculumului național care e livrat în școli.
3) 1 miliard de euro/5 ani pentru vouchere pentru meditații: cei mai buni profesori să poată să fie plătiți prin vouchere acordate celor mai săraci copii pentru pregătire suplimentară
4) 700 de milioane de euro pentru redimensionarea rețelei școlare și transport: avem încă prea multe școli cu prea puțini elevi. În acele școli copiii învață la simultan, au oportunități de învățare reduse. E fundamental să comasăm școlile slabe cu cele bune, să transportăm elevii, în special de gimnaziu, în acele școli bine puse la punct, cu profesori buni. Astfel mai mulți copii vor profita de mai mulți profesori buni și școli puse la punct.
E limpede în practică că statul a eșuat să ducă educația în fiecare cătun cu copii, mai ales pentru că nimeni nu poate obliga profesorii buni să meargă să locuiască în condiții fizice și sociale precare. Soluția rațională, așadar, este să ducem copiii la educație. În secolul XXI nu mai suntem pe vremea lui Spiru Haret, când demografia era explozivă și transportul imposibil, deci era nevoie să deschidem școli peste tot. Acum e invers: avem scădere demografică și transportul e tot mai facil, deci școlile trebuie comasate și copiii transportați, pentru creșterea oportunităților educaționale.
Dacă aceste sume, defalcate pe aceste obiective, nu sunt puse la dispoziție concluzia este simplă: angajamentul actualei constelații a puterii nu are educația pe agendă, indiferent de declarații sau strategii anunțate cu surle și trâmbițe.
Fac un apel la președintele Iohannis, premierul Cîțu, președinții Orban, Cioloș, Barna, Hunor și Ciolacu să ia acest angajament pentru copiii României: puneți banii acolo unde vă sunt și vorbele! Progresul se face cu investiții, nu cu simpozioane și vorbe meșteșugite.
PS: banii trebuie cheltuiți pentru copii, nu pe oengeurile de caviar care fac simpozioane și formări inutile pentru oameni fantomatici”, scrie Funeriu pe FB.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.