Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,95 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Impunerea ratei de 60% profesori vaccinați pentru a merge la școală nu are bază științifică

DE Petre Bădică | Actualizat: 05.11.2021 - 21:47
Fără bază științifică pentru criteriu de 60% profesori vaccinați pentru școala cu prezență fizică / gov.ro
Fără bază științifică pentru criteriu de 60% profesori vaccinați pentru școala cu prezență fizică / gov.ro

Doar școlile și grădinițele în care rata de vaccinare anti-Covid a personalului - profesori și angajați - este de cel puțin 60% vor fi deschise cu prezență fizică începând de luni, 8 noiembrie. Argumentele care stau la baza acestei decizii, însă, nu au fost justificate.

SHARE

În celelalte unități de învățământ, cu rata de vaccinare sub 60%, cursurile vor începe online, a anunțat vineri dimineață ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Astfel, aproximativ 1,8 milioane de elevi și preșcolari din cei 2,9 milioane vor începe școala fizic luni, după vacanța forțată.

Citește și: Elevii din sate, în online. La o rată de infectare de 6 ori mai mare, în Capitală mergi la școală

Ministerul Educației a stabilit, astfel, un singur criteriu pentru ca elevii să poată veni la școală în format fizic: 60% dintre angajații din respectiva școală să fie vaccinați. În acest moment, 66% dintre profesorii din toată țara s-au vaccinat anti-COVID. Procentul personalului auxiliar e, probabil, mai mic.

Secretarul de stat, Raed Arafat, nu a putut preciza pe ce bază s-a decis impunerea acestui procent de 60%.

„Aici nu știu cu cine… nu pot să vă spun, deci nu știu, dar știu că au fost discuții cu Institutul Național de Sănătate Publică pe această temă”, a răspuns Arafat la întrebarea: „Cine a propus introducerea ratei de vaccinare a angajaților drept criteriu de redeschidere cu prezenta fizica a școlilor?.”

Nici ministrul Sorin Cîmpeanu nu a prezentat un document, raport sau analiză care să justifice impunerea acestui prag.

Secretartul de stat în Ministerul Educației, Radu Szekely, nu a putut preciza baza științifică pentru instalarea pragului de 60% pentru profesorii vaccinați.

Un profesor i-a cerut secretarului de stat să spună pe ce bază științifică s-a luat decizia de impunere a unui procent de 60% profesori vaccinați pentru cursuri față în față.

„Decizia se referă la rata de vaccinare a personalului din școală. Nu o să comentez baza științifică a procentului, acesta a rezultat în urma discuțiilor cu reprezentanții autorităților sanitare, la fel și decizia de a nu lua în considerare rata de incidență la nivelul localității. Nu cred că am capacitatea de a contesta specialiști în sănătate publică, chiar dacă aceștia nu își asumă nominal decizia, din motive ce țin de propria lor alegere. In plus, până când obligativitatea certificatului verde nu e legiferată, nu avem baza legală de a verifica informații despre istoricul bolilor unui cetățean. Este extrem de complicat de elaborat un algoritm echitabil și științific.

Citește și: Elevii rămân 30 zile în online când profesorii se imunizează cu Pfizer, cel mai popular vaccin

Pe de altă parte, este momentul să înțelegem și răspunderea colectivă, trecerea de la “eu” la “noi”. In contextul școlii, “noi” este mai mult de 30% din personal. Poate suna idealist, dar este răspunderea fiecăruia să încercăm să-i convingem pe semeni că suntem împreună în situația asta. În fine, deciziile rămân în continuare la nivelul consiliilor de administrație, care se vor reuni astăzi. Dar criteriile minime pentru alegerea scenariilor sunt cele din ordinul comun, inclusiv modificarea de azi cu privire la rata de vaccinare”, a spus pe FB.

O istorie care se repetă

În urmă cu o lună, Raed Arafat confirma că anularea, intempestivă, a pragului de 6 infectări la mia de locuitori s-a făcut „după ureche” și nu pe baza unor analize științifice. Raed Arafat a explicat că decizia s-a luat prin vot. "Argumentul": școlile, deschise.

Citește și: Fără bază științifică pentru eliminarea pragului de la care școala trece în online. Arafat: Am votat

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te