Facultatea lui Tudorel Toader, singura care a secretizat rezultatele admiterii la doctorat

DE Sorin Semeniuc | 28.10.2019 - 14:53
Tudorel Toader/FOTO: digi24.ro

Învățăceii lui Tudorel Toader își fac de cap la cârma Facultății de Drept de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”. Cel mai recent exemplu este faptul că au ascuns numele candidaților la doctorat, în timp ce restul facultăților din universitate le-a afișat.

SHARE

Șefa Școlii Doctorale de la Drept este aceeași persoană care a negat evidența și a constatat că procurorul Codruț Olaru, fost doctorand al lui Toader, nu a plagiat.

"Nu au calitatea de persoane publice"

Facultatea de Drept din Iași se crede stat în stat. O arată lacătul pus pe rezultatele de la admitere la doctorat, sesiunea septembrie 2019. În timp ce restul facultăților de la ”Cuza” au afișat numele, prenumele, conducătorul de doctorat și media candidaților, cei de la Drept au postat doar mediile.

În urma unei solicitări a Newsweek România, care a cerut transparentizarea informațiilor pin prisma deciziei celorlalte facultăți, șefa Școlii Doctorale de la Drept, prof. univ. dr. Carmen Tamara Ungureanu s-a făcut că nu ia în seamă argumentul și a transmis că ”Peudonimizarea datelor personale ale candidaților înscriși la examentul de admitere la Școala Doctorală de Drept a avut drept scop protecția acestora. (...) nu au calitatea de persoane publice și în al doilea rând, candidații și nu și-au făcut publice datele în mod manifest.”

Într-un gest de ”mărinimie”, Ungureanu a transmis, totuși, numele celor opt candidați admiși, care ar fi fost întrebați dacă își dau acordul să ne fie transmise numele lor. Patru sunt ai lui Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției și decan al Facultății, actual rector al Universității.

Un candidat de râsu'-plânsu'

Am revenit cu o altă adresă, cerând și numele celor 19 respinși și reiterând lipsa de echilibru comparativ cu celelalte facultăți (mai jos, listă de respinși la Sociologie, cu nume și prenume, semnată de același Toader), precum și faptul că, în aceeași lună în care a avut loc examenul la doctorat, Facultatea de Drept a pus pe site numele și prenumele tututor candidaților care s-au înscris pentru locuri rămase libere la admitere la licență și master la această facultate.

 

Și de data aceasta, răspunsul a fost negativ, invocându-se refuzul candidaților respinși de a le fi făcut public numele. Ni s-a transmis și un fragment dintr-un astfel de refuz, scris de un agramat.

 

Dacă așa scrie un candidat la doctorat, atunci este de înțeles de ce este protejat. Rectorul Toader nu a comentat situația, dar reiese clar contradicția în care s-a aflat: a semnat atât liste de respinși în care se aflau nume și prenume, cât și alta, cea de la Drept, unde aceste informații erau secretizate.

Pe cine protejează secretomania?

Mențiune: dacă exista aceeași poziție de secretizare față de astfel de date la toate facultățile de la ”Cuza”, nu consideram justificat să facem aceste demersuri. De exemplu, la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca aceste informații au fost secretizate pentru toți candidații, de la toate facultățile, prin invocarea GPDR. La Iași însă, unul este hăis, altul cea, iar când am invocat principiul precedentului, în răspuns s-a evitat să se facă referire la acest lucru, comparându-se rezultatele de la doctorat cu cele de la Uniunea Națională a Barourilor și Institutul Național al Magistraturii. De precizat că Facultatea de Drept de la Universitatea București a publicat numele tuturor candidaților la doctorat.

În lipsa unor certitudini, există posibilitatea ca pe lista celor respinși să se fi aflat persoane cunoscute în spațiul public pe care cei din facultate au vrut să-i protejeze. Sau s-a dorit să se ascundă alte lucruri. Spre exemplu, anul trecut, Newsweek România a publicat un articol în care era prezentat faptul că, în perioada 2016-2018, din cei 18 candidați ai lui Toader la obținerea titlului de doctor, doar doi fuseseră admiși.

Istoric rușinos

Nu este prima dată când Facultatea de Drept, prin reprezentanții săi, are poziții ce ridică semne de întrebare. Presa centrală a relatat, în repetate rânduri, de încercarea conducerii facultății de a tergiversa emiterea unui punct de vedere referitor la suspiciunile de plagiat din teza de docotrat a procurorului Codruț Olaru. Îndrumătorul lucrării a fost Tudorel Toader. În final, două cadre didactice de la alte facultăți decât cea de Drept au conchis că teza a fost plagiată, în timp ce al treilea, chiar șefa Școlii Doctorale, Carmen Tamara Ungureanu, l-a scos pe doctorandul lui Toader și a decretat că acesta nu a plagiat. Deși verdictul lui Ungureanu era minoritar, Comisia de Etică a mers pe mâna acesteia și a emis verdict de neplagiat.

Facultatea de Drept este aceeași în care fiul cel mare al lui Toader a fost angajat ca asistent pe șest, iar fiul cel mic, admis printre ultimii la studii de licență, la fără frecvență, a avansat spectaculos, terminând facultatea lui tăticu printre primii.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.