DOCUMENTE. Șefii din Ministerul Educației: 1.500 de lei spor de toxicitate, dublu față de 2018

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.10.2019 - 17:12
Informateca

Educarea tineretului dăunează grav sănătății angajaților din Ministerul Educației.

SHARE

În urmă cu un an semnalam faptul că angajați din structura centrală din Ministerul Educației primesc spor de lucru în condiții vătămătoare. Și tot atunci arătam că documentul pe baza căruia se acordă aceste sporuri de toxicitate nu exista. La peste un an de la acele dezvăluiri lucrurile nu s-au schimbat. Ba mai mult, sporurile pentru condiții vătămătoare aproape s-au dublat.

În urmă cu un an, secretarul general din Ministerul Educației avea un salariu de bază de 7.149 de lei la care se adaugă suma de 715 lei – spor de condiții vătămătoare. Astăzi, același secretar general are un salariu de 11.594 de lei și un spor de 1.341 de lei

Adjunctul, mai tare ca șeful

Potrivit situației veniturilor brute din Ministerul Educației la data de 30 septembrie 2019, mai mulți șefi și director primesc sporuri de condiții de lucru vătămătoare. Astfel, secretarul general primește un spor de 1.341 de lei la un salariu de 11.594 de lei. Secretarul General Adjunct primește un spor de lucru în condiții vătămătoare de 1.411 lei.

Directorii Generali au un spor între 1.301 și 1.539 lei. Directorii simpli încasează un spor între 1.259 de lei până la 1.384 lei, iar un șef de serviciu sau șef de birou peste 1.000 de lei. Un manager ia un spor de 800 de  lei, iar un consilier, expert sau inspector 800 de lei.

Un Director de cabinet ia un spor pentru lucru în condiții vătămătoare de 970 de lei, iar un consilier de cabinet până la 1.013 lei. Consilierul de afaceri europene lucrează într-un mediu și mai toxic înasând un spor de 1.183 de lei.

Un consilier juridic ia un spor de 863 de lei.  

Încă două instituții cu spor

Și cei care lucrează la Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă primesc spor de lucru în condiții vătămătoare cu o valoare lunară între 500 și 1.500 de lei (Directorul instituției).

Angajații de la Unitatea de Management al proiectului iau spor de toxicitate între 570 și 1.357 de lei.

Toți cei care primesc spor pentru condiții vătămătoare lucrează la biroiu în fața unui calculator. Clădirea Ministerului Educației se află în centrul Capitalei.

Citește și: Sporuri pe baza unui document care nu există

Documentul a dispărut în 2014

În urmă cu un an când aceste sporuri erau în vigoare la o valoare mai mică am întrebat Ministerul Educației pe ce bază au fost acordate. Răspunsul oferit de Ministerul Educației nu a clarificat această speță: „Sporul de condiții vătămătoare a fost acordat începând din 1.03.2009, pe baza Buletinului de măsurători emis de Societatea Națională de Radiocomunicații, în cuantum de 10% din salariul de bază avut de angajați la acea dată”. 

Newsweek România a cerut buletinul care ar fi trebuit să confirme motivele concrete pentru care angajații Ministerului Educației sunt plătiți suplimetar de peste un deceniu. Răspunsul a fost stupefiant: documentul nu mai există.

„Ca urmare a solicitării dvs. referitoare la Buletinul de măsurători emis de Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. (SNR) pentru Ministerul Educației, în anul 2009, precizăm următoarele: buletinul de măsurători conținea mărimile fizice determinate în urma măsurătorilor privind expunerea la câmpul electromagnetic.

În cadrul SNR, categoria de documente la care faceți referire (Buletin de măsurători) sau alte documente privind măsurătorile de câmp electromagnetic, efectuate pentru clienți, la solicitarea acestora, se păstrează în arhivă 5 ani, în conformitate cu Legea arhivelor”, a precizat SNR pentru Newsweek România.  

Cum măsurătorile au fost făcute în 2009, documentul a fost distrus de SNR în 2014. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te