Ministerul Sănătății a anunțat utilizarea a 19.000 de teste antigen în unitățile de învățământ dintr-un total de 1.150.000 pus la dispoziție, arată Ministerul Educației într-un răspuns pentru Newsweek România.
Doar 1,5% din testele anti-COVID folosite în școli
Au existat două cauze pentru numărul mic de teste efetuate„: Lipsa de personal medical care să administreze aceste teste (pentru că aceste teste antigen rapide necesită administrare de către personal medical), respectiv foarte mulţi părinţi, mai ales părinții elevilor de vârstă mică, au considerat că aceste teste sunt invazive, motiv pentru care nu şi-au dat acordul, acord care era necesar în mod expres”.
Citește și: Școli deschise în România la 6 la mie COVID. Germania închide școli la 2/mie, Italia - la 2,5/mie
În privința refuzului părinților de a-și da acordul pentru testarea rapidă, ordinul nr. 3.235/93/4.02.2021 al ministrului educației și al ministrului sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică prevede: „Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, precum și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legătura cu medical de familie în vederea stabilirii pașilor următori”, sunt clarificările transmise de Ministerul Educației.
Întrebat de Newsweek România dacă „există o statistică detaliată – pe județe, inspectorate școlare” al numărul de teste efectuate, Ministerul Educației ne-a precizat că „nu deține o statistică de acest tip.”
Ultima săptămână a fost neagră, înregistrându-se recorduri de copii infectați cu COVID. Newsweek a scris că, la începutul lunii martie recordul de copii infectați cu COVID a fost de 481. În ultima săptămână au fost zile în care numărul copiilor infectați cu COVID s-a apropiat de 600.
Citește și: Săptămână cu record de copii infectați cu COVID. 590 cazuri într-o zi. Triplu față de februarie