De cinci ori mai mulți copii infectați față de începutul școlii. Internările au crescut de trei ori

DE Petre Bădică | Actualizat: 12.10.2021 - 10:58
De cinci ori mai mulți copii infectați față de începutul școlii. Internările au crescut de trei ori / euractiv.com
De cinci ori mai mulți copii infectați față de începutul școlii. Internările au crescut de trei ori / euractiv.com

Școala a început în data de 13 septembrie când valul al patrulea al pandemiei se instalase deja în România. În aceea zi aveam un număr de aproape 1.900 de infecții. Zilele acestea sunt de opt ori mai multe – în jur de 15.000.

SHARE

Creșterea se vede și în rândul infecțiilor la copii. Potrivit datelazi.ro, începutul școlii a venit cu 147 copii sub 9 ani infectați cu coronavirus și 264 de copii cu vârsta între 10 și 19 ani infectați. În total era vorba de 411 de copii.

După o lună de școală, sâmbătă 9 octombrie erau 604 de copii sub 9 ani infectați și 1646 de copii cu vârsta între 10 și 19. Total: 2.250.

Este o creștere de cinci ori față de debututul școlii.

O creștere semnificativă se înregistrează și în rândul copiilor internați în spital.

Citește și: Controversa continuării cursurilor față în față la peste 6 la mie. Argumentele, ținute secrete

Pe data de 15 septembrie, din totalul pacienților internați, 167 erau minori, 158 fiind internați în secții și 9 la ATI.

Pe data de 10 octombrie, din totalul pacienților internați, 447 erau minori, 416 fiind internați în secții și 31 la ATI.

Citește și: Deschiderea școlilor a amplificat valurile pandemiei de COVID. Infecțiile au crescut și de zece ori

Medic: Nu mai avem unde primi copii

„Acum este atât de rău, încât noi, la Institut (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului - n.r.), suntem plini. Etajul de copii cu maladie SARS-CoV-2, ei și părinții lor, e plin. Nu mai avem pe unde să-i punem. Lumea nu realizează că am ajuns în situația de a trebui să ne gândim pe cine trebuie să internăm primul.

Evident că nu e nimeni, din punct de vedere moral, atât de stâncă, încât să zică: primul venit, primul internat. Sunt tot felul de emoții, de povești, de pacienți care sunt mai grav, dar am ajuns într-o poziție în care nu e ușor să fii medic de gardă în România astăzi”, a mărturisit medicul pediatru Mihai Craiu potrivit Digi24. 

Medicul a spus că aceeași situație se întâlnește la toate celelalte spitale de copii din București, la „Grigore Alexandrescu”, la „Gomoiu” etc. Sunt pline de copii care au COVID, iar perspectivele sunt și mai sumbre.

„Bine, nu sunt foarte grav bolnavi - noi nu avem voie să-i ținem pe cei de terapie intensivă -, dar au nevoie de ajutor, au febră, au diaree, nu pot să mănânce. Avem în momentul acesta cel mai mic (pacient) un nou-născut, de câteva zile, iarcel mai mare minor are 17 ani - e mama unui alt copil internat, știți că noi suntem campioni în Uniunea Europeană la mame minore. Avem și celelalte mame, care sunt adulți. Nu e bine. Și o să fie din ce în ce mai mulți și, din păcate, unii vor avea nevoie de oxigen, de perfuzie, de medicație specifică”, avertizează doctorul.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te