Daniel Breaz, acest Pristanda de la Educație

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.09.2019 - 07:58

Ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, a anunțat, la Alba Iulia, că problema instituțiilor de învățământ care nu dețin apă curentă și canalizare este pe cale să se rezolve de la sine, numărul acestora fiind în scădere.

SHARE

„Întotdeauna sunt un om care gândesc pozitiv. Îmi place să precizez lucrurile pozitive, să le scot în evidență. Adică, dacă în 2017, discutam de 2.300 de școli care aveau toaletă în curte, în 2019 mai discutăm de 300 de școli care au această problemă“, potrivit ministrului Educației citat de presa locală.

„Internele” umflă cifrele de la Educație

Cifrele sunt contrazise de Ministerul de Interne care, într-un răspuns pentru Newsweek România, vorbește de patru ori mai multe școli care nu îndeplinesc normele igenico-sanitare.

„Principalele motive pentru care nu toate unitățile de învățământ dețin autorizație sanitară de funcționare sunt lipsa apei potabile neconforme, grupuri sanitare exterioare sau lipsa altor utilități.

Din datele furnizate de instituțiile prefectului, a rezultat că, la nivel național, sunt 1.176 de clădiri aflate în baza materială a unităților de învățământ preuniversitar de stat care au grup sanitar exterior.

În aceste condiții, s-a luat decizia la nivel de Guvern pentru finanțarea unităților administrativ teritoriale special pentru achiziția de grupuri sanitare tip container și instalații de apă, astfel încât și aceste unități să poată fi autorizate și elevii și personalul didactic să își desfășoare activitatea în condiții de normalitate”, spune Ministerul.

Haos la numărare

Potrivit unui document publicat de Newsweek România, numărul școlilor fără apă curentă și canalizare se ridica, în urmă cu mai puțin de șase luni, la 1.489.

Pentru reducerea acestei cifre, Guvernul a decis, la finalul lunii mai, să dea o Hotărâre pentru repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugete locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educației.

Cu acești bani, ar fi trebuit modernizate școlile cu toalete în curte. Dar, fie banii nu au fost suficienți, fie lucrările nu au început.

Newsweek România a trimis solicitări mai multor Consilii Județene pentru vedea în ce stadiu se află lucrările la școlile care nu respectă normele igenice și sanitare.

Ce a fost confirmat

Am obținut patru răspunsuri oficiale. În județul Olt există, în acest moment, 79 de școli cu toaleta în exterior, lucrându-se la 12. În județul Suceava există peste 160 de unități de învățământ fără canalizare și apă curentă din care se lucrează la un sfert.

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Consiliul Județean a spus că în județul Argeș există 42 de unități de învățământ cu toaleta în exterior. Guvernul a alocat bani pentru mai puțin de un sfert din aceste școli.

„Potrivit H.G. 363/2019 privind realizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educației Naționale, pentru finanțarea în 2019 a unor cheltuieli de capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat, județului Argeș i-a fost repartizată suma de 872 mii de lei pentru un număr de 11 școli în vederea finanțării unor lucrări de amenajare a unor grupuri sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unitățile de învățământ preuniversitar de stat“.

Consiliul Județean Arad susține că există 40 de școli cu toaleta în curte.

Din numai patru județe, avem confirmate un număr de aproximativ 250 de școli cu toalete în curte. Breaz pretinde că, în toată țara, mai sunt 300.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te