Cât îi costă pe părinți „Săptămâna Altfel” din învățământul gratuit. 200 lei câteva ore în aer liber

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.10.2023 - 13:45
Elevii merg în excursii organizate de școală Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ

Primul modul al anului școlar 2023- 2024 se încheie. Urmează o săptămână de vacanță și una de ”Școala altfel”. În cel de-al doilea caz vorbim despre un timp de recreere și noi experiențe.

SHARE

A venit prima vacanță din acest an școlar. Este vorba despre vacanța de toamnă, de la finalul primului modul. Elevii din București încep chiar mai devreme perioada de relaxare. Și anume de vineri, 27 octombrie. După vacanță, urmează o săptămână din programul Școala Altfel. 

Pentru copii este motiv de distracție. Practic au două săptămâni fără cursuri. Pentru mulți părinți, aceste zile devin adevărate provocări, inclusiv financiare. Astfel, sunt două tabere.

Unii pot să lucreze de acasă în perioada vacanțelor, alții apelează la rude pentru a-i supraveghea pe copii. Sunt părinți care spun că nu pot să-ți trimită copiii la activitățile din Programul Școala Altfel pentru că acestea sunt pe bani.

 Costurile ”săptămânii altfel” din învățământul gratuit

Pentru copii, ”săptămâna altfel” este un prilej pentru experiențe noi. Unii merg în excursii cu școala, în diverse locuri, mai pitorești sau nu, ori participă la diverse ateliere. Cele mai multe dintre acestea sunt însă contra cost. În București, de exemplu, suma medie pentru o săptămână de activități costă aproximativ 300 de lei/copil. 

Citește și: Părinții nemulțumiți de ”ofertele” din pliantele primite de copii la școală. Eu nu am voie să intru

Mulți părinți se revoltă pe faptul că deși aceste activități nu sunt obligatorii, elevii care nu participă sunt oarecum marginalizați. La clasă se vorbește apoi de ce frumos a fost în excursia ”X”, în afara Bucureștiului, la o stână din cine știe ce comună, sau în excursia ”Y”, unde nenea Gheorghe i-a plimbat cu o căruță pe drum.  Costurile pentru o singură astfel de experiență ajung la peste 200 de lei/copil. Iar Săptămâna altfel are 5 zile.

Copiii merg în excursie - foto: Pixabay.com - rol ilustrativ

Un părinte ne-a semnalat următoarea situație:

”Copilul este foarte încântat că merge împreună cu clasa într-o excursie la 140 de kilometri de București. Vor merge la o stână. Excursia costă peste 200 de lei/ copil. Pentru noi nu este un efort financiar foarte mare însă nu sunt foarte mulți colegi care vor bifa această activitate. 

Pe lângă costul, deloc de neglijat, totuși, mai ales dacă este vorba de doi copii să spunem, cel mai probabil vor trebui și bani pentru suveniruri, deși nu-mi dau seama ce se poate cumpăra de la o stână. Pentru că nu cred că vor veni copiii cu lapte, branză, etc.”, ne transmis părintele. 

Citește și: Ce boli infecțioase mai circulă prin școli: Covidul, Gripa și "Enterocolita de o zi”

Un alt părinte spune că acordurile pe care le-au semnat pentru ieșirile copiilor sunt ”absurde”. ”Ne pune să semnăm niște hârtii în care școala se ”spală pe mâini” de orice. Luăm la cunăștință că ”școala nu poate fi responsabilă pentru acțiunile operatorilor de transport care își oferă serviciile în această tabără/excursie”- adică eu înțeleg aici că daca șoferul îi lasă pe copii în câmp, eu nu pot sa trag la răspundere școala care organizează această excursie și care a contractat firma respectivă, nu?.  
În schimb, copilul poate fi pedepsit în caz că nu respectă regulamentul....”, a comentat părintele respectiv. 

Alți părinți sunt încântați că își pot trimite copiii în astfel de excursii.
”Eu nu aș avea timp să îi duc în astfel de excursii. Iar pentru ei orice experiență este bună. Faptul că pleacă împreună cu ceilalți colegi, fără părinți, îi responsabilizează. 

Citește și: Țara unde părinții nu mai cred în prezența fizică a copiilor la școală. ”Viața e prea scurtă”

Ar fi de preferat ca șocala să se implice în strângerea de fonduri pentru a plăti aceste activități și pentru copiii care nu au posibilități”, a comentat un alt părinte. 

Zeno Șuștac: ”Unii părinți simt ”o presiune pe ei” în a accepta orice excursie”

Zeno Șuștac, fondatorul unui grup de părinți pe Facebook,  a explicat într-un interviu pentru Newsweek că sunt multe voci care acuză această abordare din partea școlilor atunci când vine vorba despre excursiile din Săptămâna Altfel sau Săptămâna verde.

Zeno Șuștac, coordonator & fondator al grupului "Părinții Elevilor din România Foto: Facebook/ Zeno Șuștac

„Am auzit multe povești ale părinților despre organizarea de excursii, menționez că sunt fondatorul și coordonatorul unui grup de discuții al părinților cu 20.000 de membri intitulat ”Părinții Elevilor din România”.

Unii participanți spuneau că simt o ”presiune pe ei” în a accepta oricând, cu orice cost, orice excursie.

În unele medii se șoptește cum că cei care nu participă sunt marginalizați și incluși pe o listă neoficială a celor mai puțin bineveniți. În calitate de părinte de elev, nu am perceput niciodată o astfel de aluzie.

Alți părinți sunt de părere că numărul ridicat de excursii are legătură cu anumite comisioane încasate per elev participant. Pe de altă parte, există un număr ridicat de părinți care susțin participarea frecventă la astfel de drumeții, aventuri și călătorii.  

Dincolo de speculații, există în mod evident și părți benefice ale unor astfel de activități turistice (din punct de vedere al socializarii, cunoașterii, educației etc).

Cât timp aceste evenimente sunt promovate în școli, participanții provin din rândurile elevilor iar copiii sunt supravegheați de cadre didactice, vorbim despre o asumare a răspunderii de către școală pentru evenimentul în sine. Niciun act semnat nu poate înlătura răspunderea respectivă!”, a explicat Zeno Șuștac. 

Zeno Șuștac  este avocat, expert european în domeniul medierii, conflictolog, doctor în filosofie, scriitor în domeniul Rezolvării Alternative a Disputelor, coordonator & fondator al grupului "Părinții Elevilor din România", autor al satirei educaționale "Alandalia".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te