Cîmpeanu pentru Newsweek: Nu luăm în calcul reducerea cursurilor la 4 zile pentru a face economie

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.08.2022 - 19:47
Sorin Cîmpeanu - FOTO: gov.ro

Unele țări iau serios în calcul să reducă prezența elevilor în clase la 3 sau 4 zile pe săptămână în contextul unor facturi tot mai mari la energie. Există șanse reale ca UE să impună o reducere a consumului de gaze. Autoritățile de la noi spun că elevii nu vor avea de suferit.

SHARE

„La Ministerul Educației nu se lucrează la această ipoteză”, a fost răspunsul scurt al ministrului Educației Sorin Cîmpeanu la întrebarea Newsweek România: „Există scenarii sau simulări pentru reducerea activității elevilor în școli în contextul în care e posibil ca UE să ne oblige la reducerea consumului de gaz în această toamnă/iarnă”?

Chiar dacă răspunsul ministrului a fost ferm, există obstacole greu de trecut pentru asigurarea unei bune funcționări a unităților de învățământ cinci zile din cinci.

Citește și: Părinții nu te pot da afară din casă și sunt obligați să te întrețină până la 26 ani. Cu o condiție

1. Nimeni nu știe unde va ajunge prețul energiei

Prețurile europene la gaze naturale au crescut de aproape 15 ori cât media prețului pe timpul verii iar costul energiei electrice a doborât recorduri, în contextul în care amenințarea că Rusia va tăia furnizarea cu gaze a afectat piața și apropie tot mai mult economia germană de recesiune, transmite Bloomberg. Rusia a redus drastic livrările de gaze naturale către Europa în ultimele săptămâni, fluxurile prin conducta Nord Stream 1 funcţionând în prezent la doar 20% din volumul convenit.

2. România ar putea fi obligată să taie consumul cu 15%

 
​Acordul convenit de statele UE la finalul lui iulie privind reducerea voluntară a consumului a intrat în vigoare pe 10 august. Măsura nu are caracter obligatoriu, fiind o recomandare, iar statele pot sau nu să țină seama de ea. Surse guvernamentale au declarat, pentru Newsweek România, că șansele ca măsura să capete caracter obligatoriu în această toamnă sunt foarte mari, estimarea fiind de 80%.
Într-un răspuns pentru Newsweek România, ministerul Energiei a spus că persoanele fizice nu vor fi afectate de raționalizarea gazului.
Și, atunci, vor putea rămâne și școlile pe lista instituțiilor care nu vor fi obligate să facă reduceri la consumul de energie?
 
Citește și. EXCLUSIV 63% din depozitele de gaze ale României sunt pline. Va avea populația de suferit la iarnă?
 

3. Școlile, o „povară” și când nu erau facturile așa mari

În România sunt în prezent 6.293 de unităţi şcolare, potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale. Pe de altă parte, Institutul Naţional de Statistică a numărat 7020 de unităţi şcolare în anul 2018. Clădirile școlilor țin de primării. Anul trecut, când facturile nu erau așa mari, unele primării s-au declarat falimentare. 

"Am atras atentia si in sedinta de Guvern, trebuie privite cu prioritate scolile, spitalele si universitatile. Exista riscuri de functionare dificila din cauza unor costuri foarte mari ale utilitatilor. Am dat un exemplu, al unei universitati in care costurile cu utilitatile erau 3 la suta din buget, iar acuma ajung sa fie 15 la suta din buget. Solutia e clara, plafonarea si verificarea corectitudinii facturilor, din perspectiva indeplinirii conditiilor legale. Acest lucru trebuie sa il faca si primariile in ceea ce priveste scolile din invatamantul preuniversitar", a declarat, Sorin Cimpeanu, ministrul Educației. Ce se va întâmpla în iarna lui 2022 când prețul utilităților a explodat față de anul trecut.

Numeroase primării ale unor localități mici au avut nevoie de sprijin guvernamental pentru a trece iarna. Primăria Amara a solicitat autorităților județene și centrale un sprijin financiar de 3 milioane de lei pentru evitarea falimentului administrativ. 

Zilel trecute semnalat că există o situație financiară dificilă la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, unde facturile exorbitante la energia electrică și termică lasă aproape goală vistieria instituției. Potrivit directorului colegiului, prof. dr. Adrian Puiu, bugetul anual al instituției se cifrează în jurul sumei de 500.000 de lei, biroul de contabilitate estimând că aproximativ 80% din bani (cca. 400.000 de lei) vor fi direcționați către plata energiei electrice și termice.

 

4. Cum ce suntem mai buni ca alții

Dacă alte state europene au anunțat că se gândesc la reducerea săptămânii de școală față în față la 3 sau 4 zile cum ar putea România face excepție? 

Autoritățile britanice iau în considerare reducerea predării față în față la trei sau zile pe săptămână pentru a gestiona facturile uriașe de energie. În prezent, directorii încearcă să găsească modalități de reducere a costurilor, deoarece bugetele sunt supuse unei presiuni crescute. Școlile se luptă cu o crește uriașă a costurilor, care ar putea depăși 15% anul viitor.

Profesorii vor primi, de asemenea, creșteri de salariu în septembrie, ceea ce se crede că ar crește presiunea asupra finațelor publice, scrie The Independent.

În încercarea de a aborda acest lucru, unii se gândesc acum să reducă săptămâna școlară. Mark Jordan, directorul executiv al unui trust multi-academic care conduce 17 școli din Midlands și Norfolk, a declarat că a auzit discuții despre o „săptămână de trei zile”.

Dr. Robin Bevan, directorul Southend High School for Boys din Essex, a mai spus ziarului: „Dacă nu este deja planificată o săptămână de trei sau patru zile, cu siguranță va fi luată în considerare” de unele școli.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te