Ziua de miercuri, 17 aprilie, a fost pentru sute de școli din țară mai degrabă o avanpremieră la vacanță decât o zi de cursuri. Elevii au lipsit masiv, iar profesorii nu s-au lăsat mai prejos.
Chiul generalizat în școli, înainte de vacanța de Paște. „E normalitatea noastră, a românilor”
În unele licee, prezența la ore a fost minimă, atât în rândul copiilor, cât și în rândul cadrelor didactice.Situația, repetitivă de la an la an, afectează direct calitatea educației și rezultatele de la examenele naționale.
„Profesorii au venit doi astăzi, atât. Șase ore am avut și au venit doar doi profesori”, a povestit un elev pentru Știrile ProTV, ilustrând o realitate bine cunoscută, dar rareori sancționată.
Într-un gest de complicitate tacită, nici reprezentanții inspectoratelor nu s-au sinchisit să facă verificări. Absențele nu s-au consemnat, profesorii nu au fost trași la răspundere, iar în unele școli, directori au programat chiar ședințe de consiliu în mijlocul zilei, cu toate că elevii ar fi trebuit să fie la ore.
„Putem să-i ținem cu forța? E normalitatea noastră, a românilor”, a comentat cu resemnare o directoare de școală.
Sursa foto: Profimedia images
Citește și: Calendarul plăților burselor până la finalul anului școlar. De ce elevii vor primi mai puțini bani
Această „normalitate” a devenit o tradiție neoficială în sistemul de învățământ românesc: în ajunul vacanței, școala se golește, iar educația e pusă pe pauză.
Efectele nu întârzie să apară. An de an, rezultatele slabe la examenele naționale și numărul mare de elevi picați la Bacalaureat reflectă lipsa de implicare și responsabilitate din ambele tabere – profesori și elevi deopotrivă.
Citește și: Cum va fi vacanţa de Paşte anul acesta şi câte zile vor fi libere
Cu toate acestea, există și excepții. În unele școli, elevii și profesorii și-au respectat programul, conștienți de importanța fiecărei ore de curs.
Vacanța de Paște va începe oficial joi, 18 aprilie, și se va încheia pe 27 aprilie.