27.000.000 € de la Bill Gates pentru satele românești

DE Petre Bădică | Actualizat: 17.08.2018 - 07:37
32.000 de copii, cât un oraş de mărime medie, nu se pot duce la liceu în fiecare an
32.000 de copii, cât un oraş de mărime medie, nu se pot duce la liceu în fiecare an

Fondatorul Microsoft și-a donat în urmă cu zece ani o parte din avere pentru ca cetățenii din România să aibă acces la Internet.

SHARE

Într-o încăpere generoasă, unde funcționează biblioteca publică, au fost instalate patru computere donate prin intermediul „Fundației Bill și Melinda Gates“. 

Bibliotecara Narcisa Sorescu încearcă să facă ordine printre copiii care stau buluc, nerăbdători, în jurul ecranelor. Ne arată o hârtie pe care sunt scrise, de mână, numele copiilor și orele la care aceștia au acces la calculator. Nimeni nu are voie mai mult de o oră, pentru că cererea este foarte mare în comuna Baru. 

Copiii au șansa să caute pe internet informații pentru temele școlare și să vorbească pe messenger cu părinții din străinătate. Adulții își caută partenere de viață și locuri de muncă sau fac teste pentru obținerea permisului de conducere. Un bătrân a venit la centrul de calculatoare din Baru cu o cerere inedită: să găsească pe internet o poză cu Badea Cârțan ca să-și facă încălțări exact ca ale țăranului care a ajuns pe jos până la Roma.  

Localitatea hunedoreană a fost printre primele incluse în programul „Biblionet – o lume în biblioteca ta“, finanțat prin inițiativa „Global Libraries“, derulat cu sprijinul lui Bill Gates, proprietarul companiei Microsoft.

Baru, 2018. Programul „Global Libraries“ s-a încheiat, oficial, de trei ani. Narcisa Sorescu este tot bibliotecară în comună. În plus față de cele patru calculatoare, a apărut un copiator cu imprimantă. Tot cadou de la furnizorul de internet. Au trecut zece ani de la demararea programului „Global Libraries“ și în destule case există calculatoare personale. La biblioteca cu acces la lumea virtuală continuă, însă, să vină, zilnic, 40 de copii. Jumătate față de traficul de acum un deceniu.

„Dacă, la început, calculatorul era folosit pentru amuzament și privit ca o curiozitate, în ultimii ani, elevii caută referate pe care le salvează în word și le printează în limita a trei pagini care sunt gratuite. Acum, curiozitatea lor se leagă de probleme mai complexe precum încălzirea globală. În afara elevilor noștri din clasele I – VIII, la bibliotecă mai vin și elevii din liceu care se află la 20 de kilometri de Baru. Uneori îmi cer să vadă ecranizarea unei cărți din programă, de exemplu «O scrisoare pierdut㻓, ne-a spus bibliotecara.

Unii copii s-au pierdut pe drum… tot cu ajutorul calculatorului. „Donația a fost de mare ajutor pentru copiii care aveau părinții plecați la muncă în străinătate. Vorbeau, după masă, pe cameră (skype, messenger – n.r.). Majoritatea acestor copii au plecat din țară, după o vreme, după familia lor“, ne-a povestit bibliotecara. 

Un tânăr a fost acceptat la Universitatea Politehnica Timișoara după un interviu online. Oameni maturi și-au redactat cv-urile atunci când în apropiere a fost vorba să se deschidă o fabrică de lapte.

Copiii, convinși să se apuce de carte

Desfășurat în parteneriat cu Fundația Bill & Melinda Gates, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din  România, Ministerul Culturii, autoritățile locale, programul Biblionet a dotat cu calculatoare cu acces gratuit la internet 2.252 de biblioteci publice, 80% din mediul rural. Numărul calculatoarelor donate a variat între 4 și 6, în funcție de numărul de locuitori din fiecare localitate.

 „În cadrul programului, am inițiat peste 3.000 de bibliotecari în folosirea calculatoarelor. Când a început proiectul Biblionet existau bibliotecari care nu văzuseră calculatoare vreodată. Toată arhitectura programului a căutat să pregătească diverși actori, astfel încât proiectul Biblionet să meargă mai departe și după dotarea efectivă a bibliotecilor cu computere“, ne-a explicat Camelia Crișan, care a fost Managerul Departamentului de Training al Biblionet. În Programul „Biblionet“, Fundaţia Gates a investit 26,9 milioane de euro. 

„Procentul persoanelor care au intrat în biblioteci a crescut cu 35% în unele localități. Înainte, doar unul din zece copii ajungeau în bibliotecă“, explică pentru Newsweek România Camelia Crișan.

Un oraș care nu merge la școală

În urmă cu trei ani, Camelia Crișan a decis să continue moștenirea Biblionet. Așa a luat naștere Programul „Code Kids“ care își propunea să îi ajute pe copii să  își dezvolte competențele digitale și să se implice în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme creative.

„Dacă, la început, calculatorul era folosit pentru amuzament și privit ca o curiozitate, în ultimii ani, elevii caută referate pe care le salvează în word și le printează în limita a trei pagini care sunt gratuit” 
Narcisa Sorescu, bibliotecară în comuna Baru


„Programul Code Kids se adresează copiilor din zona rurală. Un procent de 40% dintre copii nu iau note de trecere la evaluarea naţională. E vorba de 32.000 de copii, cât un oraş de mărime medie, care nu se pot duce la liceu. După discuții cu Fundaţia Româno-Americană, am decis să deschidem cluburi de coding în bibliotecile Biblionet unde existau calculatoarele donate de Bill Gates. 

Programul funcționează de un an. Am inițiat  61 de cluburi de coding, în 61 de biblioteci publice din opt judeţe și susținem în prezent 829 de copii“, a declarat Camelia Crișan. În cadrul acestor programe de coding, copiii primesc un nickname şi o parolă pentru a accesa platforma code.org. Ei încep să rezolve tot felul de probleme de matematică împărțite pe niveluri de cunoștințe.  

Cluburile de coding au între 10 și 20 membri, vizați fiind copiii din clasele V-VIII. Temele sunt primite în format digital și, la fiecare 6 luni, sunt evaluați. Pentru a afla că acest program a ajuns la ei în sat, oraganizatorii lipesc afișe la căminul cultural sau primărie în care îi îndemană pe copii să se înscrie. 

Indirect, moștenirea lui Bill Gates merge mai departe. Printr-o finanțare asigurată de 300.000 de euro, Fundația Progress va extinde cluburile de coding, care vor ajunge să pregătească 2.000 de copii. Desigur, tot în bibliotecile care au primit calculatoare donate de patronul Microsoft. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te