1.536 școli cu media generală sub 5 la EVALUAREA NAȚIONALĂ. 40 elevi, media 2 într-o singură școală

DE Florentina Enache | Actualizat: 09.07.2024 - 15:24
1.536 școli cu media generală sub 5 la EVALUAREA NAȚIONALĂ. 40 elevi, media 2 într-o singură școală - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin
Rezultate Evaluare Națională. Foto: captură ecran, bacplus.ro
Rezultate Evaluare Națională. Foto: captură ecran, bacplus.ro
Rezultate Evaluare Națională. Foto: captură ecran, bacplus.ro
Rezultate Evaluare Națională. Foto: captură ecran, bacplus.ro

1.536 de școli din România au media generală sub 5 la Evaluarea Națională. Cele mai mici note au fost înregistrate în localitatea Dragu, județul Sălaj, unde media generală a Școlii Gimnaziale Nr. 1 este 1,40.

SHARE

În perioada 25-28 iunie a avut loc Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, în vederea admiterii la liceu. Există discrepanțe mari între rezultatele școlilor din România, la Evaluarea Națională: 51 de unități de învățământ au media generală peste 9,00, iar la polul opus, 1.536 de școli din țara noastră au media sub 5.

Cea mai mică medie a notelor de la examenul absolvenților de clasa a VIII-a a fost înregistrată la Școala Gimnazială Nr. 1, din localitatea Dragu, județul Sălaj. Dintre cei 9 absolvenți ai școlii din Dragu, doar 3 s-au prezentat la examen și doar unul a mers la proba de Matematică, media generală a elevilor fiind 1,40.

Citește și: Ce spun elevii despre proba la Română, la BAC? „Exercițiul de argumentare a fost greu”

„S-a pregătit, dar nu a mers la examen. Rămâne aici, mai mergem la muncă prin sat. Nu avem de lucru. Lucrăm cu ziua”, a declarat Rebeca Lingurar, mama unui elev al școlii din Dragu, pentru ȘtirileProTV.

La Școala Gimnazială din localitatea Stâna, județul Satu Mare, media generală la probele de la Evaluarea Națională a celor 40 de absolvenți din unitatea de învățământ este 2,14, conform bacplus.ro.

Foto: captură ecran, bacplus.ro

1.536 de școli din România au media generală la Evaluarea Națională sub 5

Foto: captură ecran, bacplus.ro

Cele mai bune școli din România, la Evaluarea Națională

Pe primul loc în clasamentul școlilor cu cele mai bune rezultate la Evaluarea Națională se află două unități de învățământ, cu media 9,59. Este vorba despre Colegiul Național „B. P. Hasdeu” din Municipiul Buzău și de Colegiul Național „Grigore Moisil” din București. Pe locul doi se clasează Școala Gimnazială „Helikon-București”, cu media 9,57.

Mai jos este clasamentul celor mai bune 20 de școli din țară, la Evaluarea Națională de anul acesta.

Foto: captură ecran, bacplus.ro

Rezultatele finale la Evaluarea Națională au fost publicate

Rezultatele la Evaluarea Naţională, după rezolvarea contestaţiilor, au fost publicate marţi, pe site-ul evaluare.edu.ro.

Ministerul Educaţiei va publica tot marţi un ghid cu informaţii utile privind repartizarea computerizată în cadrul admiterii în învăţământul liceal 2024 - 2025.

Au fost depuse 27.640 de contestații (8,76% din numărul total de lucrări), nivel relativ similar celui consemnat în anul 2023 (27.128 - 8,52%).

Pentru 14.720 de lucrări (16.476 de lucrări în anul 2023), contestațiile au schimbat nota prin creștere, iar pentru 9.646 de lucrări (7.668 de lucrări în anul 2023), notele au fost modificate prin scădere.

La proba de Limba și literatura română, 119.350 de elevi (77,8%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci). Dintre aceștia, 416 elevi au obținut nota 10 (+9 în raport cu prima afișare).

La Matematică,105.214 elevi (68,8%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia,1.133 au obținut note de 10 (+73 în raport cu prima afișare), informează Ministerul Educației.

Rata de promovare înainte de contestații a fost de 74,4%, comparativ cu 76,2% în 2023, 82,3% în 2022 și 76,8% în 2021.

Rata de participare în această sesiune a fost de 95,3%: 152.903 absolvenți ai clasei a VIII-a prezenți din totalul absolvenților înscriși (160.467). Dintre aceștia, 38.992 de candidaţi (25,5%) au obţinut medii sub 5 (cinci). Un elev a fost eliminat de la proba de Limbă şi literatură română, lucrarea acestuia fiind notată cu 1 (unu).

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale.

Citește și: Elevii, despre subiectele la română, de la Evaluarea Națională: „Atenția a făcut diferența”

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute, informează Agerpres.

Citește și: BACALAUREAT 2024 Limba română. Ce SUBIECTE au picat? Anchetă după ce subiectele au apărut online

Calendarul înscrierii la liceu

11 – 12, 15 – 22 iulie 2024: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită. Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ și depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere, potrivit edu.ro.

11 – 12, 15 – 19 iulie 2024: Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.

22 iulie 2024: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.

22 iulie 2024: Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată.

23 iulie 2024: Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.

23 iulie 2024: Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată.

24 iulie 2024: Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la dată începerii cursurilor anului școlar 2023 – 2024.

24 iulie 2024: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București.

25 – 30 iulie 2024: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.

30 iulie 2024: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.

31 iulie – 2 august 2024: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București a situațiilor speciale apărute după etapă de repartizare computerizată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te