Un miliardar avertizează asupra crizei pieței imobiliare. Vom avea o corecție iminentă a prețurilor

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.10.2023 - 16:38

Omul de afaceri Warren Buffett a lansat un avertisment dur, cu privire la starea pieței imobiliare comerciale. El crede că se pregătește o furtună pe piaţă, semnalând potențiale probleme în viitor, atât la proprietari, cât și la investitorii din piaţă.

SHARE

Buffett, adesea numit „Oracolul din Omaha” pentru palmaresul său excepțional în prezicerea tendințelor pieței, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la condițiile actuale ale pieței imobiliare.

El subliniază mai mulți factori care contribuie la această criză iminentă, inclusiv creșterea vertiginoasă a prețurilor locuințelor, o ofertă excesivă de locuințe în anumite zone și creșterea ratelor dobânzilor.

Warren Buffett avertizează

Aceste elemente, susține el, creează o furtună perfectă, care ar putea duce la o scădere semnificativă a pieței imobiliare.

Piața imobiliară a cunoscut un boom remarcabil, în ultimii ani, prețurile crescând la maxime record, în multe regiuni.

Cu toate acestea, Buffett avertizează că această apreciere rapidă a prețului poate să nu fie sustenabilă și că o corecție ulterioară este de aşteptat, conform ticker.

Citeşte şi: Se îndreaptă piața imobiliară spre colaps? Care sunt semnele? Impactul, mai puternic decât în 2009

El subliniază de asemenea provocările cu care se confruntă cumpărătorii aflaţi la prima achiziţie, cărora le este din ce în ce mai greu să intre pe piață, din cauza prețurilor umflate.

Pe măsură ce ratele dobânzilor continuă să crească, costurile împrumuturilor cresc, ceea ce face ca persoanele fizice să se confrunte cu o scumpire a finanțăriii achizițiilor de locuințe.

Acest lucru ar putea exacerba și mai mult situația, ducând potențial la o scădere a cererii și o diminuare ulterioară a valorii proprietăților.

Citeşte şi: Piața imobiliară europeană, lovită de inflație și dobânzi. Achizițiile în scădere, chiriile pe val

Prin transmitere pe piaţa globală, o astfel de criză poate lovi şi România. În timpul Crizei Subprimelor, din Statele Unite, din anii 2007 - 2009, crahul american s-a transmis peste Atlantic, a aterizat în Europa şi, finalmente, a ajuns în România, provocând o recesiune dură.

Dar trebuie ţinut cont că Criza Subprimelor a avut cu totul alt fundament, alte motivaţii şi altă desfăşurare. Aceea a fost o criză a creditării nesustenabile a rezidenţialelor.

Aceasta este o potenţială criză a subpieţei spaţiilor comerciale, de cu totul altă factură decât aceas criză.

Au crescut ratele dobânzilor

Doar 6% dintre cei 919 de respondenți la un sondaj Bloomberg a opinat că prețurile vor scădea în acest an, în timp ce 29% au prezis că acest lucru se va petrece în anul 2025 sau mai târziu.

Rezerva Federală (Banca Centrală din SUA) a majorat agresiv ratele dobânzilor, ceea ce mărește costul finanțării proprietăților comerciale, într-un moment în care există și o cerere redusă, în această subpiaţă, ceea ce a influenţat nivelul chiriilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te