Vreți să aveți facturi mai mici la energie iarna aceasta? Specialiștii ANRE recomandă trei metode

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 16.11.2022 - 15:16
Factură - Foto: Agerpres

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a demarat o campanie de conștientizare a lucrurilor pe care consumatorii le pot face pentru a primi facturi cât mai mici la energie în această iarnă. Specialiștii ANRE recomandă trei metode principale.

SHARE

Specialiștii ANRE, autoritatea care apără drepturile consumatorilor în relația cu furnizorii de energie electrică și gaze naturale, recomandă trei metode pentru a ține costurile lunare sub control și a reduce consumul la minimum.

1. Citirea particularităților de pe factura de energie electrică sau gaze naturale

Chiar dacă la prima vedere, factura pare greu de înțeles, ea poate oferi foarte multe informații care să ne ajute să monitorizăm costurile lunare.

Este important de știut că valoarea totală este o sumă a mai multor factori, iar energia consumată este, de fapt, o mică parte. De exemplu, în cazul facturii de energie electrică, mai plătim certificatele verzi, contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență, taxe și accize.

Citește și: VIDEO Câciu spune că decontarea plăţilor către furnizori de energiei nu se mai face de la buget

Motivul este că, pentru a beneficia de energie în casele noastre, un întreg mecanism cu numeroși actori implicați este în mișcare, iar factura noastră reflectă participarea tuturor.

Elementele cărora este necesar să le acordăm o atenție mai mare sunt prețul componentei de energie activă facturat, cantitatea, dar și tipul de consum pe care îl plătim în luna respectivă (estimat sau de regularizare).

Este bine de știut că avem dreptul să solicităm furnizorului informații suplimentare despre factură, iar acesta are obligația de a ne oferi un răspuns în termen de 15 zile lucrătoare.

Citește și: 22 militari români, prinși că au furat carburant de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. 8, arestați

2. Autocitirea indexului

Specialiștii ANRE recomandă consumatorilor să-și facă un obicei din a transmite în fiecare lună indexul autocitit de energie electrică sau gaze naturale furnizorului. 

Putem face acest lucru la telefon, online sau prin email, în funcție de canalele puse la dispoziție de către furnizor. Perioada în care indexul poate fi înregistrat este menționată pe factură.

În acest fel, plătim fix cât consumăm. Când nu transmitem indexul, furnizorul va factura un consum estimat, pe baza unei convenții de consum, pe baza celor mai recente citiri sau ținând cont de consumul din perioada similară a anului precedent. Astfel, până la factura de regularizare, putem plăti sume mai mari care ne blochează o parte din buget.

În plus, măsurarea lunară oferă o perspectivă mult mai clară asupra consumului, astfel încât să fim cu un pas mai aproape de economisire.

“Având aceste informații, devii un consumator conștient și poți face alegeri care să reducă risipa, cum ar fi să stingi luminile când părăsești camera, să scoți din priză electrocasnicele pe care nu le folosești sau să îți instalezi senzori de mișcare în zonele din casă mai puțin frecventate.

Apoi, alegerea becurilor economice sau a electrocasnicelor de clasă energetică bună poate face o diferență semnificativă la factura de energie electrică”, subliniază specialiștii ANRE.

Potrivit acestora, consumul de gaze poate fi ținut sub control în primul rând prin alegerea unei izolații bune pentru locuință.

Pentru o mai bună economisire, e necesară adoptarea unor obiceiuri eficiente, cum ar fi setarea termostatului de apă caldă pe minimum, astfel încât apa caldă să fie la temperatura potrivită fără a fi combinată cu apă rece, închiderea ușilor și a geamurilor din încăperile unde dorim să menținem căldura și purtarea hainelor corespunzătoare pentru sezonul rece chiar și in interior, reducând astfel valoarea temperaturii ambientale.

3. Folosirea Comparatorului de oferte ANRE pentru furnizorii de energie electrică sau gaze naturale și schimbarea acestora în funcție de oferte

“Ești consumator într-o piață liberă și concurențială, deci ai dreptul de a alege să lucrezi cu orice furnizor de energie electrică sau gaze naturale, astfel de ce nu l-ai alege pe cel care îți oferă și cel mai bun preț?

Pentru acest lucru, consultă Comparatorul de oferte de pe ANRE.ro sau din aplicația mobilă, disponibilă atât pentru IoS, cât și pentru Android”, recomandă ANRE.

Cunoscând consumul lunar, dacă citim și înregistrăm indexul, putem compara ofertele și putem schimba gratuit furnizorul în funcție de cea mai bună ofertă.

Atenție! Nu întotdeauna cel mai mic tarif reprezintă și cea mai bună ofertă. Este nevoie să citim întreaga serie de condiții pe care furnizorul le oferă, cum ar fi dacă tariful este fix sau variabil, lucru care influențează foarte mult calitatea ofertei.

Mai exact, este bine să știm că unele contracte permit variații ale prețului pe perioada contractuală, ceea ce înseamnă că tariful de la semnarea contractului poate să crească semnificativ pe durata acestuia.

Singurul mod în care ne putem proteja este să citim cu atenție contractul și să ne asigurăm că dacă alegem o astfel de ofertă, vom primi o notificare cu suficient timp înainte pentru a ne da acordul.

Mai există și contracte încheiate cu un tarif fix pe o perioadă determinată, deci vom plăti același preț pentru toată perioadă contractuală, indiferent dacă tarifele cresc sau scad, fiind variabile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te