VIDEO Sănătatea, sportul și arta, grav lovite de modificările Codului Fiscal privind sponsorizările

DE Mihai Duță, Mădălina Ion | Actualizat: 16.09.2023 - 22:05

Anunțatele modificări ale Codului Fiscal vor afecta grav sponsorizările ceea ce va pune pe butuci sportul, sănătatea și arta care vor pierde o sursă importantă de finanțare. Consultantul fiscal Mădălina Ion a explicat la Newsweek Report ce se va întâmpla cu sponsorizările.

SHARE

Fie că vorbim despre spitale construite prin itermediul ONG-urile, fie că vorbim despre cluburi care trăiesc din sponsorizări sau de instituții de artă care supraviețuiesc cu ajutorul donațiilor, toate acestea vor fi grav afectate de modificările Codului Fiscal anunțate de Guvernul Ciolacu.

Categorii întregi de oameni cu venituri nu vor mai putea dona, ca și până acum, procente din impozitul datorat statului.

Citește și: VIDEO După majorarea TVA și introducerea de noi accize, toate prețurile vor sări în aer

Consultantul fiscal Mădălina Ion a explicat la Newsweek Report ce se va întâmpla dacă anunțatele modificări ale Codului Fiscal vor intra în vigoare.

Newsweek România: Cum vor fi afectate sponsorizările de anuțatele modificări ale Codului Fiscal?

Mădălina Ion:  Pentru noi, o componentă extrem de importantă sunt aceste ONG uri și unități non-profit care pur și simplu fac ceea ce nu poate să facă statul. Iar la noi statul face foarte puțin.

Citește și: VIDEO Toți salariații vor pierde bani și beneficii după modificarea Codului Fiscal. Categorii lovite

Iar acum, cu toate aceste modificări fiscale, aproape că sunt omorâte ONG-urile pentru că persoanele juridice, plătitorii de impozit pe venit, rămân fără posibilitatea de a folosi tot ce cheltuiesc cu sponsorizare ca și credit fiscal.

Eu când dau o sponsorizare, îmi fac un plan, o strategie.  Până anul trecut puteam să o duc 7 ani și să dau mai mulți bani acum la un ONG, să îl ajut să facă o treabă bună când are nevoie. Apoi, nicio problemă, timp de 7 ani îmi voi reduce impozitul.

Ei bine, acum sunt schimbate regulile în timpul jocului, sponsorul își mai poate reduce impozitul anul acesta și după aceea nu mai are voie, chiar dacă el mai avea, să spunem, o perioadă de cinci ani de reducere conform planului inițial.

Așa ceva nu se face. Nu se face nici să schimbi Codul Fiscal în mijlocul anului, dar cu atât mai puțin să vii și să anulezi o facilitate care era valabilă pentru mai mulți ani de acum încolo. 

Federațiile sportive sunt și ele organizate ca niște ONG-uri, poate lume nu știe acest lucru, așa că și acestea vor fi afectate. Dar nu vor fi singurele care vor avea de suferit?

Vor fi afectate la fel ca ONG-urile care activează în sănătate, în cultură, în artă.  

Microîntreprinderile aveau și ele facilitatea aceasta, pentru că ele nu pot să deducă cheltuieli, dar puteau să folosească un credit fiscal.

Puteau să folosească ca și credit fiscal cheltuiala cu sponsorizarea. Acum ele nu mai pot face sponsorizări. Pot să dea burse private, dar nu mai pot face sponsorizări. Teatrele nu pot să mai beneficieze de ajutor din partea business-urilor. Indivizii care sunt întreprinzători, nici ei nu mai pot să redirecționeze acel 3,5% din impozit către ONG uri. Acest lucru va fi posibil doar pentru salariați. Dacă am un PFA, dacă am venituri din chirii, dacă am venituri din drepturi de proprietate intelectuală, dacă am venituri din investiții, și vreau să redirecționeze o parte din impozit către ONG uri, nu o voi mai putea face.

Este o lovitură foarte grea pentru ONG-uri. Și unitățile de cult sunt afectate. 

Apoi, o mulțime de afterschool-uri care sunt organizate ca ONG-uri ar urma să se desființeze. Ce fac oamenii care muncesc până seara târziu?

Să sperăm că nu vor intra în vigoare aceste prevederi. 

Pe de altă parte, ONG-urile și toate facilitățile sportive, instituțiile de învățământ, unitățile care funcționează în subordinea Ministerului Educației și Agenției Naționale a Sportului sunt afectate și de impozitele locale, pentru că cele mai multe dintre aceste instituții nu mai sunt scutite de plata impozitelor locale pe clădiri, pe terenuri, pe mașini, etc.

Dacă vor avea vreo scutire sau reducere, acestea vor fi la latitudinea Consiliilor Locale. 

Asociația Dăruiește Viață, care a ridicat un spital pentru copii din donații, se pregătește de proteste

"Pregătiți-vă încălțămintea comodă. E foarte posibil să avem nevoie de ajutorul vostru, căci guvernul, se pare, vrea să oprească ONG urile din a face ceea ce guvernul nu e în stare să fac: spitale, educație, îngrijirea bătrânilor sau a copiilor din medii sărace, îngrijirea copiilor abandonați, păzirea pădurilor și multe altele.", a scris Oana Gheorghiu, cofondatoare a Asociației „Dăruiește Viață”. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te