VIDEO România este în continuare codaşa Europei la colectarea de TVA

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.06.2024 - 18:40
VIDEO România este în continuare codaşa Europei la colectarea de TVA - Foto: Profimedia Images

VIDEO România este în continuare codaşa Europei la colectarea de TVA. Asta în condiţiile în care Finanţele, prin ANAF, a implementat SAF-T.

SHARE

VIDEO România este în continuare codaşa Europei la colectarea de TVA. Asta în condiţiile în care Finanţele, prin ANAF, a implementat SAF-T, sistemul informatic care a dus Polonia la un realizat de peste 99%.

România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat peste 120 de miliarde de lei din TVA , a declarat, vineri, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

VIDEO România este în continuare codaşa Europei la colectarea de TVA

Boloş spune că România se află pe primul loc, în clasamentul ţărilor care încasează sume mici din TVA, cu un gap de 35,7%. Gap-ul acesta înseamnă, în limbaj de specialitate, nerealizat.

Experţii de la Finanţe realizează o prognoză cu cât TVA ar putea fi colectat. Aceasta este 100%. Din acest 100%, ANAF reuşeşte să colecteze o anumită fracţiune procentuală.

Estonia şi Finlanda spre exemplu au ajuns la un gap de TVA de 0%, adică colectează tot. "În Ungaria, începând cu anul 2024, se aplică mecanismul pe TVA, respectiv a decontului de TVA precompletat, în Italia începând cu anul 2023, în Spania începând cu anul 2021.

Citeşte şi: Finanţele nu îşi ating scopul, cu felul cum fac informatizarea Fiscului

În Portugalia, începând cu anul 2018. Toate aceste măsuri fac parte din obiectivul pe care Guvernul României l-a fixat, de combatere a evaziunii fiscale şi de reducere a gap-ului de TVA.

Italia, care în 2020 avea un gap de TVA de 21,5%, astăzi, după ce şi-a aplicat toate măsurile de digitalizare, a ajuns la 10,8%, deci a obţinut o reducere a gap-ului de TVA cu peste 50%.

Portugalia, de la 7%, a ajuns, după ce şi-a implementat măsurile de digitalizare, la 3,6%, deci a avut o reducere de 49%. Lituania, de la 18,7% la 14,5% - o reducere de 22%,

Citeşte şi: România, record în Europa: 9 miliarde de euro TVA neîncasat. Cum ne afectează pe toți

Cipru - de la 17,5%, la 8,3% - adică o reducere de 53% a gap-ului de TVA", a exemplificat Marcel Boloş. Dar de ce suntem coada-cozilor, în continuare?

România a implementat SAF-T, sistem informatic de succes, dar l-a implementat prost. Anume, firmele trimit excell-uri cu situaţia TVA la ANAF, iar aici nişte domni cu mânecuţe muncesc, să treacă situaţia în sistemul informatic SAF-T.

În Polonia de exemplu departamentele economice ale firmelor îşi completează singure declaraţiile de TVA, în sistemul informatic SAF-T, online. Aici este diferenţa. De aceea la ei este peste 99%, iar noi suntem la coada Europei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te