VIDEO România nu va mai produce energie nucleară doar la Cernavodă. Reactoare, amplasate în țară

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 15.11.2021 - 15:51
Reactorul nuclear de mici dimensiuni care va fi amplasat în România

România va produce energie nucleară și în alte localități din țară, nu doar la Cernavodă, când va începe implementarea reactoarelor nucleare mici (SMR), a declarat Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica, la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

SHARE

Folosirea energiei nucleare poate contribui la diminuarea efectelor schimbarilor climatice, iar dezvoltarea producției acesteia va permite României să se încadreze în țintele de reducere a emisiilor de carbon la care s-a angajat Uniunea Europeană, a precizat Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica, la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

Citește și: VIDEO Cristina Prună: România este mai degrabă nepregătită pentru țintele climatice

„În viitorul mix energetic, rolul energiei nucleare va fi esențial. De aceea, continuăm proiectul de finalizare a reactoarelor 3 și 4 de la Centrla Nucleară Cernavodă, dar și retehnologizarea unității 1. Sunt baza energeticii curate, fără emisii de carbon”, a menționat Cosmin Ghiță.

La începutul lunii noiembrie, România a anunțat un plan de construcție a primei centrale cu reactoare modulare mici (SMR), cea mai nouă tehnologie nucleară civilă, realizată de compania Nuscale. În august 2020, aceasta a devenit prima și singura tehnologie de tip SMR care a primit până în acest moment aprobarea de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea și implementarea acestei tehnologii SMR.

„Reactoarele modulare mici nu sunt un concept nou în industria noastră. Aduc un plus de flexibilitate și permit crearea de parcuri energetice complexe, de energie nucleară și regenerabilă. 

Citește și: VIDEO ANRE nu este pregătită să verifice plățile pentru compensarea facturilor la energie

Mai multă energie din surse nucleare înseamnă un plus de independență pentru România. Chiar și aprovizionarea cu combustibil poate fi gestionată. 

Proiectul cu SUA este extraordinar. România, fiind prima din Europa care adoptă tehnologia SMR, va avea și unele avantaje. Nuclearelectrica își asumă rolul de a fi operator al acestor centrale care vor fi dezvoltate la nivelul regiunii noastre.

Compania a semnat memorandumuri în regiune, în Bulgaria, Polonia, Ucraina. România, prin acest parteneriat, poate să își extindă serviciile de operare. Ceea ce înseamnă un plus de venit”, a precizat directorul general Nuclearelectrica.

Atfel, urmează să fie creat în România și un hub de producție a acestor tehnologii. 

„Vorbim de foarte multe locuri de muncă, dar și un avantaj competitiv în regiune. 

Franța a introdus până în 2030, în planul său de retehnologizare, producția de SMR. Marea Britanie, acum câteva zile. Canada are, de asemenea, o strategie și în 2027 urmează construcția unei centrale. Chiar și în SUA, în decada asta, urmează să fie construită o fabrică. 

Aducem un plus de energie ieftină, energia nucleară este printre cele mai competitive. Construim pe o experiență extraordinară, avem un loc de cinste la nivel global”, a precizat Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica, la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

Citește și: VIDEO Ministrul Energiei: Doar iarna aceasta va fi energia scumpă. La anul vor fi ieftiniri

Tehnologia SMR, sigură

Reactoarele modulare mici vor fi amplasate în alte locuri din țară decât la Cernavodă. Cosmin Ghiță dă asigurări că acestea sunt sigure, vor primi toate autorizările obligatorii și românii nu au motive să se teamă.

„Tehnologia produsă de NuScale este inspirată din utilizarea militară și spațială. Astfel de reactoare mici propulsează submarine, portavioane și misiunea spațiulă către Marte. 

Citește și: Primele gaze din Marea Neagră ajung în România anul viitor. Marele zăcământ, exploatat abia în 2026

Autoritatea de reglementare a SUA, care a certificat-o, este cea mai serioasă din domeniu. 

Cercetarea a durat peste un deceniu și a presupus o investiție de sute de milioane de dolari. Din punct de vedere al siguranței nucleare, e sigură. 

Noi vom urma toți pașii de reglementare aferenți legislației românești și europene, și vom trece prin toate procedurile de autorizare din domeniul”, a afirmat Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica, la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te