VIDEO Cristina Prună: România este mai degrabă nepregătită pentru țintele climatice

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 15.11.2021 - 13:46
La Marea Neagră, România are nevoie de o lege pentru investițiile eoliene offshore

România nu e pregătită pentru țintele de reducere a emisiilor de carbon stabilite de Comisia Europeană, pentru că nu a mai făcut investiții importante în domeniul energie, a declarat deputatul Cristina Prună, la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

SHARE

Ambițiile Uniunii Europene privind limitarea încălzirii globale nu se reduc doar la Green Deal, pactul verde european, care crează cadrul decarbonării până în 2050, dar ambițiile privind mediul cresc inclusiv la nivel mondial. Iar Comisia Europeană a lansat proiectul Fit for 55, „pregătiți pentru 55”, care presupune reducerea emisiilor de CO2 până în 2030, cu 55% față de nivelul din 1990, a explicat deputatul USR Cristina Prună, la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

Cristina Prună este mai degrabă nepregătită pentru a atinge aceste ținte.

„Sunt mai multe lucruri care nu s-au întâmplat, mă refer la investiții. Trebuie să facem eforturi deosebit de importante pentru ca aceste investiții să se întâmple. 

Citește și: VIDEO ANRE nu este pregătită să verifice plățile pentru compensarea facturilor la energie

Întrebarea care se pune este: această tranziție energetică ar trebuie să însemne pentru România dependență de importuri și să stăm la mila contextului geopolitc în care suntem sau că România poate să-și acopere costul tranziției energetice, căci acest cost există, din fonduri europene? Pentru că avem fonduri la dispoziție destule pentru astfel de investiții”, a menționat deputatul USR.

Politicianul, membru în comisia de energe, a menționat că pentru a scăpa de dependența de importuri, Guvernul și Parlamentul trebuie să facă o serie de lucruri.

„La nivel guvernamental, avem mai multe pârghii. Există fondul de modernizare de peste 10 miliarde de euro, bani care vin din emisiile de carbon, pe care economia îi plătește pentru poluare.

Dar pentru accesarea fondului e nevoie de un cadru, la care încă se lucrează la nivelul Guvernului, dar trebuie să fie mai accesibil prin ghiduri la dispoziția pieței, ca operatorii să-i poată accesa cât mai repede.

Citește și: VIDEO Cristina Prună: Comisiile de anchetă din Parlament nu prea ajung la concluzii. Raport uitat

Mai avem 1,6 miliarde de euro din PNRR, pentru investiții în sectorul verde și regenerabile. Dar și banii care vin pentru zonele cele mai afectate de tranziția energetică, zonele carbonifere în principal, circa 2 miliarde de euro.

O sumă mică dacă ne raportăm la nevoile de acolo, dar trebuie absorbită prin proiecte”, a precizat deputatul Cristina Prună, la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

Și Parlamentul trebuie să acționeze Știu că este o lege eleborată de guvern, dar care nu a mai apucat să fie dată prin OUG, menită să transpună Directiva 944, o restanță care va ajuta piața, căci e vorba de contractele bilaterale pe termen lung, care pot ajuta investițiile în sectorul regenerabil, a precizat deputatul USR.

Citește și: VIDEO Ministrul Energiei: Doar iarna aceasta va fi energia scumpă. La anul vor fi ieftiniri

„Ar fi de bun augur și eliminarea monopolului OPCOM. Și, evident, modificarea legii offshore, pentru că gazul natural e un combustibil de tranziție și cred îl mai putem folosi încă 10 ani, deși fereastra de oportunitate se închide din ce în ce mai tare. 

Trebuie deblocată, prin urmare, exploatarea gazelor din Marea Neagră. Am propus o comisie în Parlament pentru a dezbate transparent modificarea legii offshore, cu specialiști ai partidelor, cu reprezentanți ai guvernului, astfel încât să nu mai apară teorii conspiraționiste, ca în 2018.

Citește și: Primele gaze din Marea Neagră ajung în România anul viitor. Marele zăcământ, exploatat abia în 2026

La Marea Neagră, ne trebuie o lege pentru investițiile eoliene offshore, căci nu există un astfel de cadru. Am început dezbaterile și lucrul pentru o astfel de lege. Și sunt aproape de finalizarea unei legi pentru a ușura și debiroratiza scoaterea terenurilor din circuitul agricol, pentru a crea ferme eoliene.

Sunt investitori din zona privată care abia așteaptă să acționeze, dar birocrația îi blochează. Timpul nu mai are răbdare cu noi”, a arătat deputatul USR Cristina Prună, la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te