La finalul unei vizite, alături de premierul Florin Cîţu, pe şantierul variantei de ocolire a municipiului Satu Mare, Lucian Bode a precizat că anul trecut a vizitat acest obiectiv de două ori şi am primit asigurări că podul se va finaliza până la finele lui 2020, lucru care nu s-a întâmplat, motiv pentru care transmite constructorului că termenul limită este 2021.
Citește și: Au apărut bancuri cu Loredana: Oriunde mă atingi, îmi dai la operație
"Îi transmit că anul 2021 trebuie să anul în care acest obiectiv trebuie să fie dat în circulaţie", a declarat ministrul de Interne.
Citește și: Lider al clanului Sportivilor, într-un clip de trapanele cu Alex Velea, Ranny și NIKA
Lucian Bode a precizat faptul că varianta de ocolire a municipiului Satu Mare este un obiectiv important la nivel regional, pentru că va face legătura cu Ungaria, printr-un nou punct de trecere a frontierei, la Oar.
"Un obiectiv valoric nu foarte mare, vorbim de 70 de milioane de euro, dar strategic, pentru tot ce înseamnă această regiune, el trebuie să fie finalizat urgent, pentru că dincolo de ce va însemna acest obiectiv pentru municipiul Satu Mare, pentru acest judeţ, vorbesc despre un obiectiv regional extrem de important care va face legătura, prin Drumul Expres - Varianta Ocolitoare - legătura cu Oar, cei 10 kilometri, la care astăzi înţeleg că se lucrează la documentaţie, în baza unui contract semnat anul trecut în iunie - dacă studiile geo sunt, aşa cum am fost informat, undeva la 80% realizate, anul viitor avem documentaţia finalizată şi demarăm procedura de scoatere la licitaţie a execuţiei. Proiectul tehnic trebuie să fie finalizat până la sfârşitul anul viitor, începutul anului 2022. Aşadar, acest obiectiv va face legătura cu Ungaria, prin ieşirea Oar. Ne-am asumat acest lucru când am inaugurat Borş II", a subliniat Lucian Bode.
Întârzieri
Ministrul de Interne a adăugat că în acest moment constructorul este la 61% progres fizic şi 56% progres financiar, existând întârzieri legate de exproprieri şi relocarea de utilităţi.
Bode a cerut constructorului să urgenteze lucrările, iar cei 19,5 kilometri să fie daţi în trafic în cel mai scurt timp.
Potrivit administraţiei locale, centura municipiului începe din nordul municipiului, de la intersecţia cu DN19 dinspre Halmeu şi Sighetu Marmaţiei şi continuă pe partea de vest a oraşului, intersectează DN19A şi DN19 spre Carei şi se termină în partea de sud la intersecţia cu E81/DN19A spre Zalău şi Cluj-Napoca.
Din cei aproape 20 de km ai centurii, 14 km vor fi la profil de două benzi pe sens şi separator median, iar restul vor avea o singură bandă pe sens. Proiectul mai cuprinde două noduri rutiere denivelate şi un pod peste râul Someş în lungime de 650 m.
Varianta de Ocolire Satu Mare este o investiţie a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, printr-un proiect finanţat integral din fonduri europene prin POIM - Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, cu o valoare de 304 milioane lei fără TVA, se arată pe site-ul Primăriei Satu Mare.