VIDEO Cum arată Pasajul Domnești, inaugurat azi. 14 ani de chin pentru un giratoriu suspendat

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 11.11.2022 - 12:42

Circulația pe pasajul Domnești se deschide astăzi la ora 12.00, a anunțat vineri Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Concret, s-a lucrat vreo 4 ani la el, dar au trecut 14 ani de la vehicularea proiectului.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Comisia de recepție a finalizat verificările și acum se întocmesc ultimele documentele necesare deschiderii traficului rutier”, a menționat șeful CNAIR.

„Fata Morgana la Domnești: și totuși e realitate! După 14 ani de chin și tone de înjurături pe care toată apa de pe Dâmbovița nu o să le poată spăla, Pasajul Domnești este aproape gata și va fi probabil inaugurat (până) pe 15 noiembrie.

Fie vorba între noi, data asumată oficial de autorități, 15 noiembrie, este pentru leneși. Dacă s-ar forța puțin atât antreprenorul cât și responsabilii CNAIR, s-ar putea da drumul la trafic săptămâna viitoare. Dar cine mai pune la socoteală câteva zile peste ani și ani de impotență și indolență pe RNCB, Rușinea Națională Centura București?”, afirmă specialiștii Asociației Pro Infrastructura.

Citește și: Ți-ai luat mașină electrificată ca să parchezi gratis în București? Ghinion, PMB elimină facilitatea

Statul se chinuie încă din 2008 să modernizeze drumeagul de sud al Capitalei

„Statul se chinuie încă din 2008 să modernizeze drumeagul de sud al Capitalei. După 4 ani de bâlbe, la începutul lui 2012 s-au semnat 3 contracte de lărgire la 4 benzi cu termen finalizare 24 de luni. Abia dacă s-a deranjat puțin iarba în teren că în toamna lui 2012 domnu’ Ponta, ăla cu marile proiecte, dacă-l mai știți, a tăiat la rectificarea bugetară 81% din banii alocați.

Iar în vara lui 2014 CNAIR reziliază contractele, anunțând triumfalist că de data asta va reface documentația și va scoate la licitație lucrările pe bani europeni, că ăia din buget sunt sparți pe alte "investiții".

Dar stați că din marea lărgire ne-alegem doar cu o podișcă. La Domnești. Licitația a fost lansată în martie 2015 și atribuită de CNAIR abia în mai 2017, după nenumărate bâlbe și greșeli ale comisiei de evaluare a ofertelor.

Citește și: O revizie banală la Dacia, ulei și filtre, cât un salariu minim pe economie: 1.500 lei

Câștigătorul de tristă amintire: Straco. Conform contractului, marea girație suspendată de la Domnești ar fi trebuit să fie gata în august 2019. Dar în decembrie 2019 (ați citit bine) se mișca doar o mică porțiune a șantierului, peisajul fiind unul dezolant, cu 2-3 muncitori meșterind obosiți la 3 pile.

Motive? CNAIR nu e în stare să termine exproprierile, să despăgubească oamenii, la doi ani și jumătate de la semnarea contractului. Colac peste pupăză, între timp Straco intră în insolvență. Blocaj complet.

Într-un final apoteotic, Straco își dă obștescul sfârșit și, din fericire, se evită la mustață rezilierea prin preluarea șantierului de către Tracon, subcontractor declarat al Straco.

Din vara lui 2020 începe ușor-ușor să arate a șantier, nu a peisaj post-apocaliptic. Ajungem cu chiu cu vai în zilele noastre: noiembrie 2022, doar vreo 14 ani pentru un colac suspendat”, explică specialiștii Pro Infrastructura pe pagina de Facebook a asociației. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te