VIDEO Ministrul Mediului: Autorităţile publice locale şi instituţiile să cumpere mașini electrice

DE Miruna Moldoveanu | 10.03.2021 - 15:38
Autorităţile publice locale şi instituţiile publice vor trebui să achiziționeze mașini electrice/FOTO: Facebook/Ministerul Mediului

Autorităţile publice locale şi instituţiile publice vor trebui să pornească programe de achiziţii de maşini electrice, a afirmat miercuri ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, menţionând că se caută soluţii de finanţare suplimentară

SHARE

„Autorităţile publice locale şi instituţiile publice vor trebui să pornească programe de achiziţii de maşini electrice. Le vom asigura finanţare prin Rabla Plus şi căutăm soluţii de finanţare suplimentară pentru instituţiile publice în funcţie de bugetul fondului de mediu. (...) Vrem să instaurăm de asemenea o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii şi o logistică urban cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici. Este o iniţiativă finanţată inclusiv prin programele pe care le derulează Ministerul Mediului, prin AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu) sau prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă)", a menţionat Tanczos Barna, cu ocazia lansării Campaniei 'Vinerea Verde-Stop!Azi, maşina stă pe loc!', o iniţiativă care îşi doreşte să impulsioneze mobilizarea pentru un mediu curat, peste tot în ţară.

Citește și: Consilier al lui Voiculescu: Ministerul Sănătății, acces tăiat la portalul cu date despre Covid

Acesta a subliniat că prin aceste programe de finanţare vor fi ajutate autorităţile publice locale să creeze reţele de infrastructură cu amprentă zero pe tot ce înseamnă poluarea aerului.

Autorităţile publice locale trebuie să porneacă proiecte de achiziţii de maşini electrice

"Încet-încet trebuie să ajungem la o gândire prin care ne revendicăm străzile, trotuarele şi începem să gândim altfel, să ne comportăm diferit faţă de practicile de până acum. Vom avea mai multe măsuri pe care le vom implementa în următorii ani pentru a eficientiza această iniţiativă 'Vinerea verde'. (...) Pe mine mă inspiră oraşele din vestul Europei. Am văzut ce înseamnă mersul cu trenul în Belgia, în Olanda, în Franţa. Am văzut ce înseamnă mersul pe jos în oraşele mari, inclusiv în Statele Unite unde lumea vine în adidaşi la muncă şi îşi schimbă pantofii la birou. Deci lucrurile funcţionează altfel în alte ţări şi putem să ne uităm practic în tot restul Europei şi în Statele Unite cum gândesc acolo oamenii. Din păcate, noi suntem un pic în urmă din acest punct de vedere şi tocmai de aceea am lansat această iniţiativă "Vinerea verde" ca un prim pas pentru a schimba ceva", a subliniat Tanczos Barna.

În SUA, oamenii merg pe jos la serviciu

Totodată, ministrul a subliniat că, în ceea ce priveşte CFR, "este nevoie de investiţii majore pentru a asigura alternativă".

Citește și: Centru-fantomă de vaccinare anti-COVID chiar în spatele Guvernului: programații au fost alungați

"Dimineaţă, discutând despre PNRR, am vorbit despre CFR de exemplu, unde este nevoie de investiţii majore pentru a asigura alternativă. Inclusiv în PNRR vom avea câteva miliarde de euro exact pentru suplimentarea şi dotarea CFR cu mijloace de transport cu vagoane, cu locomotive", a mai spus ministrul Mediului, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te