VIDEO Mihail Ion, vicepreședinte Raiffeisen Bank, despre investiția într-un fond privat de pensii

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 11.10.2023 - 18:09

Mihail Ion, Vicepreședinte, Piețe de capital, Investiții și Planificare Financiară Personală, Raiffeisen Bank România, explicat, în cadrul Summit-ului de Educație Financiară cât de importantă este investiția într-un fond privat de pensii.

SHARE

Cât de importantă este investiția într-un fond privat de pensii, ce înseamnă Pilonul II și Pilonul III de pensii, la câte fonduri de pensii putem cotiza, când este momentul potrivit să ne gândim la o astfel de investiție, cum alegem fondul care ni se potrivește, câți bani vom avea la pensie? Acestea au fost doar o parte dintre întrebările la care au răspuns speakerii invitați la Summit-ul de Educație Financiară organizat de Newsweek pe 9 octombrie 2023. 

Mihail Ion, Vicepreședinte, Piețe de capital, Investiții și Planificare Financiară Personală, Raiffeisen Bank România, a explicat, în primul rând, ce tipuri de fonduri de pensii oferă Raiffeisen și cât de importantă este investiția într-un fond privat de pensii. 

Raiffeisen Acumulare

„Vorbim de fonduri de pensii facultative. Se numește <<Raiffeisen Acumulare>>. Este un fond care are deja un istoric în piață de peste 15 ani, cu un număr de participanți de peste 50.000, ceea ce îl plasează ca fiind al 3-lea fond de pensii după numărul de participanți activi în piață.

Cred că suntem într-un proces de dezvoltare și înțelegere a necesității pensiilor private în general.

Cred că e absolut evident că, pentru majoritatea dintre noi, e foarte importantă o contribuție periodică pe parcursul vieții active.

Și spun asta gândindu-mă la faptul că avem o diferență semnificativă între salariul mediu și pensia medie. 

Asta înseamnă că fiecare dintre noi, la retragerea din viața activă, am putea să suferim o scădere semnificativă a standardului de viață sau să ajungem să ne bazăm, poate, pe cei apropiați.

Prin urmare e clar, pensiile facultative sunt o necesitate absolut evidentă. Dar piața e încă la început, în ciuda faptului că are o vechime de peste 15 ani.

Sunt convins că perioada actuală, dar mai ales perioada viitoare, o să ne arate o accelerare semnificativă a înțelegerii necesității unei contribuții pentru o pensie privată facultativă”, a explicat Mihail Ion, Vicepreședinte, Piețe de capital, Investiții și Planificare Financiară Personală, Raiffeisen Bank România, la Summit-ul de Educație Financiară organizat de Newsweek.

Fondul de pensii facultative, cel mai potrivit instrument de economisire pentru majoritatea românilor. Avantajul deductibilității fiscale

„Pentru majoritatea românilor, cel mai potrivit instrument pentru economisirea pentru o pensie suplimentară față de cea de stat e un fond de pensii facultative. Spun asta, pe de o parte, pentru faptul că există o deductibilitate fiscală la calculul impozitului pe salariu.

Cu alte cuvinte, o parte din contribuția noastră într-un fond de pensii facultative vine de la stat, chiar dacă într-o măsură limitată.

Apoi, fondul de pensii facultative are și alte beneficii pe lângă randament. De pildă, putem să ne uităm la un istoric al fondului nostru, Raifesen Acumulare. 

Randamentul acumulat de la lansare e de vreo 180 și ceva la 100, iar inflația pe această perioadă cumulată înseamnă undeva peste 80% deci, randamentul istoric pe o perioadă de 15 ani înseamnă mai bine decât dublu decât inflația.

Dar dincolo de randament, mai sunt câteva elemente foarte importante. Fondul de pensii facultative presupune o economisire periodică. Asta înseamnă o cadență lună de lună care, menținută, ne duce departe. Cu sume relativ mici. Putem să ajungem să ne compensăm într-o măsură foarte bună pensia după retragerea din viața activă.

În afară de asta, credem că participarea într-un fond de pensii facultative ne îmbunătățește și comportamentul financiar, dacă putem spune așa. Pe de o parte ajungem să ne administrăm mai bine finanțele personale, în așa fel încât să putem să punem deoparte în fiecare lună o sumă de care avem nevoie”, a detaliat Mihail Ion. 

„De data asta vorbim de un obiectiv pentru pensii. Există și alte obiective pentru care putem să economisim lunar.

În plus, fondul de pensii facultative ne ajută să ne disciplinăm nu doar în administrarea bugetului, dar ne și protejează de, dacă putem spune așa, un comportament care ar putea să însemne o sacrificare temporară a sumelor pe care inițial le-am gândit pentru pensie pentru un alt obiectiv imediat.

De ce asta? Pentru că banii dintr-un fond de pensii facultative pot să fie retrași doar după împlinirea vârstei de 60 de ani”, a punctat vicepreședintele Raiffeisen Bank România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te