VIDEO Cum arată „Golden Gate”-ul din Brăila ce va fi inaugurat pe 27 iunie. Întârziat 6 luni

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 13.06.2023 - 14:30
Autoritățile se laudă pe toate canalele că „Golden Gate”-ul din Brăila, podul de 500 de milioane de euro peste Dunăre, este aproape gata și au început testele de rezistență - Foto: Facebook/Directia Regionala de Drumuri si Poduri Buzau
Autoritățile se laudă pe toate canalele că „Golden Gate”-ul din Brăila, podul de 500 de milioane de euro peste Dunăre, este aproape gata și au început testele de rezistență - Foto: Facebook/Directia Regionala de Drumuri si Poduri Buzau
Autoritățile se laudă pe toate canalele că „Golden Gate”-ul din Brăila, podul de 500 de milioane de euro peste Dunăre, este aproape gata și au început testele de rezistență - Foto: Facebook/Directia Regionala de Drumuri si Poduri Buzau

Autoritățile se laudă pe toate canalele că „Golden Gate”-ul din Brăila, podul de 500 de milioane de euro peste Dunăre, este aproape gata și au început testele de rezistență. Data înaintată pentru inaugurare e 27 iunie, dar aceasta va fi doar parțială, pe varianta Măcin.

SHARE

Lucrările la „Golden Gate-ul” de la Brăila, cel mai mare pod suspendat din România în valoare de 2,3 miliarde de lei, au început în 2018 și trebuiau să fie gata în decembrie 2021, apoi, în decembrie 2022. Dar e bine și iunie 2023, chiar și parțial.

 „Golden Gate”-ul din Brăila, inaugurat parțial pe varianta Măcin

Ministrul Transporturilor, Sorind Grindeanu, şi directorul CNAIR, Cristian Pistol, au anunţat pe 12 iunie că au început testele de rezistenţă la suprastructura podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, care are o lungime de 1.974 de metri.

Citește și: VIDEO Pe Autostrada București se asfaltează 540 metri/lună. În 2023 se deschid doar 13 km din 102 km

”Au început testele de rezistenţă la Podul Suspendat de la Brăila! Aceste teste statice şi dinamice reprezintă un pas important pentru procedurile necesare recepţiei şi deschiderii circulaţiei pe pod.

După ce va fi dat în folosința, Podul va asigura prima legătură rutieră între #Brăila și Tulcea și va crește atât potențialul economic în zona Dobrogea cât și în Zona Liberă Brăila”, a anunțat Sorin Grindeanu, într-o postare pe Facebook.

Citește și: Tunel de 2 km de pe A1 Arad-Deva, săpat în 3 ani, la fel ca Mont Blanc-ul de 11 km în anii 1950

„Au început testele statice la suprastructura Podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, al treilea pod suspendat ca dimensiune din Europa.

60 de camioane încărcate, cântărind câte 40 de tone fiecare, au urcat pe pod dinspre malul Jijila și au staționat pe tot sensul către malul Brăila.

Este una din etapele importante înaintea deschiderii Podului de la Brăila.

Podul suspendat are o lungime de 1974,30 m.

Drumul principal (Brăila - Jijila) are o lungime de 19,095 km.

Drumul de legătură cu DN22 (Smârdan - Măcin) are o lungime de 4,328 km”, a explicat Directia Regionala de Drumuri si Poduri Buzau, tot pe Facebook.

Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, a completat informațiile marii realizări, scriind pe Facebook că ”Pentru acest proiect de infrastructură s-au folosit aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oţel, iar fiecare cablu are 60 de centimetri în diametru şi susţine tablierul metalic cu ajutorul tiranţilor”. 

"Greutatea totală a celor două cabluri principale are 6.700 tone. Tablierul metalic este format din 86 de segmente cu o greutate totală de 20.800 de tone, iar fiecare are o greutate medie de 250 de tone", a precizat Pistol.

Data înaintată pentru inaugurarea  „Golden Gate”-ul din Brăila este 27 iunie. Dar această tăiere de panglică va fi doar parțială, pe conexiunea scurtă, spre Smârdan/Măcin pe malul tulcean, respectiv până la Calea Galați/DJ221B pe malul brăilean.

Întregul pod peste Dunăre de la Brăila ar putea fi gata spre sfârșitul toamnei

Podul peste Dunăre de la Brăila va fi inaugurat în iunie 2023 pe conexiunea scurtă, spre Smârdan/Măcin pe malul tulcean, respectiv până la Calea Galați/DJ221B pe malul brăilean.

„Pe latura nordică (Jijila) și pe bucata care se conectează la DN2B (Centura Brăila) lucrările vor fi gata abia la sfârșitul toamnei dacă nu se va accelera semnificativ ritmul de execuție”, estimează specialiștii Asociației Pro Infrastructură.

„Golden Gate-ul” de la Brăila, cel mai mare pod suspendat din România

Construcţia face legătura între judeţele Brăila şi Tulcea. Investiția presupune amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării este podul suspendat, în lungime 1,9 kilometri.

Podul are trei deschideri, o deschidere principală (1120 m) și două deschideri laterale, de 489,6 m, pe malul Brăila și de 364,6 m pe malul Tulcea.

De o parte și de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare. Drumul principal va avea două benzi pe sens și va lega județul Brăila de județul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 km. În rest, vor fi realizate intersecții giratorii, 33 de poduri, podețe, pasaje și o stație de taxare.

Pilonii au 192 m înălțime totală de la partea superioară a fundației și sunt localizați în aproprierea malurilor. Fiecare pilon este prevăzut cu scări și lift, accesul fiind permis din benzile de întreținere localizate pe ambele părți ale tablierului.

La pilonul Brăila sunt 72 piloți de 40 metri lungime, iar la pilonul Tulcea sunt 72 piloți de 38 metri lungime.

Datele inițiale ale proiectului

Valoarea contractului: 2.375.159.389,70 lei, cu TVA;

Lungime pod suspendat: 1974,30 m;

Lungime drum principal Brăila – Jijila: 19,095 km;

Lungime drum de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin: 4,328 km;

Data semnării contractului: 19.01.2018;

Termen contractual finalizare: 2021.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te