Cele mai spectaculoase tuneluri din România vor fi construite pe Autostrada Lugoj - Deva în următorii 4 ani. Ele vor costa 1,8 miliarde de lei fără TVA, adică 2,3 miliarde lei.
Citește și: De la Sibiu la Timișoara, pe autostradă din 2025? Segmentul Lugoj-Deva, de 9,3 km, are constructor
„Pentru proiectarea și execuția Lotului 2 al Autostrăzii Lugoj-Deva (secțiunile E și D), cu lungime de aproximativ 10 kilometri au fost alocate 45 de luni (11 luni proiectare și 34 de luni execuție). Contractul, finanțat prin PNRR, a fost semnat la începutul lunii octombrie a anului trecut (2022) la o valoare de 1,83 de miliarde de lei (fără TVA)”, informa Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Citește și: VIDEO România atinge borna de 1.000 km de autostradă cu un ciot care se termină în câmp
Grindeanu: Au început forajele
"Forajele pentru Lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva (secţiunile E şi D) se apropie de finalizare!
Deşi termenul contractual pentru execuţia forajelor geotehnice este de 4 luni, acestea vor fi finalizate în mai puţin de 2 luni. Forajele pentru acest lot, pe care se vor construi cele două tuneluri deja faimoase (tunelurile pentru urşi), au început în data de 5 martie 2023 şi au ajuns deja la 95%.
Pe cei aproximativ 10 km ai acestui lot toate cele 109 foraje necesare se vor finaliza săptămâna viitoare.", a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.
O porțiune de autostradă care nu s-a făcut
Există și vești proaste. Lotul 2 al A1 Lugoj-Deva nu va fi gata în 2026, termenul limită impus de PNRR, cred specialiștii. Această porțiune de 9 km a fost scoasă trebuia terminată în același timp cu autostrada Lughoj - Deva. Pentru că era foarte scumpă nu a mai fost licitată și finalizată.
Epopeea lotului 2 al A1 Lugoj-Deva
„După rezilierea ilegală cu Salini-Impregilo, și a doua licitație a fost derulată în bătaie de joc de CNAIR, așa cum v-am zis în februarie. Într-un final, s-a depus o singură ofertă de către asocierea turcă Mapa-Cengiz care a fost retrasă ulterior, de facto, de către antreprenori pentru că au semnat între timp contractul pe Secțiunea 2 Sibiu-Pitești și au decis că le ajung bătăile de cap de pe Valea Oltului, dând mingea intenționat în out când erau cu poarta goală pe 275 milioane de euro.
Rămasă fără oferte, CNAIR nu are încotro și anulează licitația în 11.03.2022, după 3 ani fără 4 luni de la startul ei! În 23.04.2022 o relansează practic pe aceeași documentație găunoasă, dar pe 2,28 miliarde lei fără TVA cu aproape 5 ani de proiectare și execuție față de 1,36 miliarde lei cu 4 ani proiectare și lucrări, deci cu 67% peste valoarea estimată în 2019, în speranța că acum va reuși să atribuie contractul”, potrivit specialiștilor.