VIDEO Autostrada Sibiu – Pitești nu se deschide înainte de 2029. Stadiul lucrărilor pe fiecare lot

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.10.2021 - 23:06
VIDEO Autostrada Sibiu – Pitești nu se deschide înainte de 2029. Stadiul lucrărilor pe fiecare tronson / Ora de Sibiu

Ultimul tronson de pe autostrada, care va lega Bucureștiul de granița cu Europa de vest, își cunoaște câștigătorul. Este vorba de o asociere a două companii de infrastructură rutieră din Turcia.

SHARE

CNAIR a făcut un anunț neașteptat săptămâna aceasta

„Miercuri, 20.10 2021, a avut loc depunerea ofertelor pentru Etapa a II-a (Propuneri Tehnice și Propuneri Financiare) pentru procedura de atribuire a contractului Proiectare și Execuție “Autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 2, Boița – Cornetu". Până la termenul limită de depunere a ofertelor s-a înscris următorul ofertant: Asocierea Mapa Insaat Ve Ticaret A.S. și Gengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret A.S.

Citește și: VIDEO 13 km din Autostrada Sibiu – Pitești ar putea fi deschiși cu un an mai devreme. Stadiu: 55%

Menționăm faptul că, Etapa I a procedurii de licitație restrânsă “Proiectare și Execuție “Autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 2: Boița – Cornetu” a fost finalizată în data de 23.07.2021 fiind transmise totodată și Invitațiile de participare la Etapa a II-a a procedurii – Etapa de depunere a ofertelor, către cei 6 Candidați precalificați la prima etapă.

Operatorii economici interesați au avut la dispoziție un termen inițial de 2 luni pentru pregătirea ofertelor (20.09.2021), care a fost ulterior prelungit cu încă o lună, până la data de 20.10.2021, fiind astfel asigurat un  termen mai mult decât suficient pentru pregătirea ofertelor”.

Doar turcii știu să facă profit

Tradus, CNAIR spune că doar asocierea mai sus menționată s-a declarat capabilă să execute cel mai complicat tronson de autostradă din România și la prețul trecut în caietul de sarcini. Este vorba de un miliard de euro. Companiile care au considerat că nu pot construi cei 33 de kilometri de autostradă, între Boița și Cornetu, sunt implicate în alte proiecte de infrastructură: Strabag, Astaldi, Aktor.

Citește și: VIDEO Nouă km din Autostrada Transilvania, finalizați anul acesta. Licitația a început în 2014

Asocierea mai sus amintită nu a mai câștigat niciun alt contract de construcție de autostrăzi. Cel puțin așa reiese din monitorizarea CNAIR de construcție a autostrăzilor și drumurilor expres. Detalii AICI.

Multe semne de întrebare

Potrivit unor surse, ceilalți competitori nu au depus oferte pentru construcția acestui tronson de autostradă deoarece au considerat că nu pot obține profit, prețul anunțat de CNAIR fiind prea mic în contextul scumpirii materialelor și mâinii de lucru.

Astfel, doar Asocierea turcească Mapa Insaat Ve Ticaret A.S. și Gengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret A.S. a înaintat o ofertă și, probabil, va fi declarată câștigătoare.

În istoria CNAIR s-a mai întâmplat ca, după desemnarea unui câștigător, acesta să se retragă înainte să înceapă construcția proiectului de autostradă.

Cel mai bun exemplu îl constituie Autostrada Brașov – Comarnic, de trei ori licitată. Inițial, acesteia i s-a găsit un constructor, care s-a retras înainte de începerea lucrărilor. Proiectul nu era viabil din punct de vedere economic.

Lotul 2 al Autostrăzii Sibiu – Pitești:

Valoarea estimată a contractului este de 4.635.473.646,00 Lei fără TVA.

Traseul are o lungime de 31.33 km

Sursa de finanțare: Fonduri Europene Nerambursabile.

Termenul de finalizare prevăzut este de 18 luni proiectare și 50 de luni execuție.

Această secțiune conține ca principale lucrări:

49 de poduri și viaducte
7 tuneluri cu lungimi cuprinse între 250 m și 1590 m
Ecoduct în zona localității Lazaret.
 

Cel mai probabi câștigătorul contractului va fi anunțat la început de 2022. Proiectare și execuția vor dura minim 6 ani. Cum aproape nu există autostradă să nu fie întârziată cu anii, optimist ar fi ca lucrarea să fie terminată în 2028 – 2029.

Între Sibiu și Boița (lot 1) sunt 13 kilometri. Termenul de deschidere este mai 2023, dar constructorul forțează inaugurarea în 2022 (noiembrie - decembrie). Lucrările au depășit puțin peste 50%.

Lotul 3 între Cornetu și Tigveni de 37 de kilometri își așteaptă constructorul. Contractul a fost câștigat de o companie, dar este în proces de reevaluare.

CNAIR a anunțat că al patrulea tronson de pe Autostrada Sibiu – Pitești are constructor. Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru construcția Autostrăzii Sibiu - Pitesti, Sectiunea 4: Tigveni - Curtea de Arges în lungime de 9,86 km. Finalizare: 2026.

În această toamnă s-au deschis lucrările pe lotul 5 de autostradă care ar urma să facă legătura dintre sudul României și Ardeal. Traficul va fi deschis în 2025. Deocamdată s-au făcut doar plăți pentru 3% din lucrare.

 


 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te