VIDEO Alexandru Ciuncan, UNSAR: Avem 23% asigurări obligatorii, 17% facultative

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.10.2024 - 14:34

VIDEO Alexandru Ciuncan, UNSAR: Avem 23% asigurări obligatorii, 17% facultative. Alexandru Ciuncan, preşedintele director general UNSAR, a vorbit despre situaţia asigurărilor obligatorii.

SHARE

VIDEO Alexandru Ciuncan, UNSAR: Avem 23% asigurări obligatorii, 17% facultative. Alexandru Ciuncan, preşedintele director general UNSAR, a vorbit despre situaţia asigurărilor obligatorii şi facultative.

Unde este România, raportat la estul Europei, ori la toată Europa, din acest punct de vedere al evoluției pieței asigurărilor?

VIDEO Alexandru Ciuncan, UNSAR: Avem 23% asigurări obligatorii, 17% facultative

Ciuncan spune că domeniul asigurărilor trebuie adus mai aproape de români, pentru că e o problemă de "siguranță și de securitate națională".

"Dacă ne comparăm cu alte țări", spune reprezentantul UNSAR, "o să vedem că țări care poate nu au un sistem de asigurare obligatorie a locuințelor au un grad de cuprindere, adică o penetrare a asigurărilor de locuințe de 80% - 90%", ori "chiar 95%. 65% este media, la nivelul Uniunii Europene, dar, sigur, lucrurile diferă între vestul Europei și est.

Ne uităm în est, în Polonia: șase din 10 locuințe sunt asigurate, în Ungaria șapte-opt locuințe din 10 sunt asigurate".

Mai departe, ce spune PDG-ul UNSAR:

Citeşte şi: Prăpăd în Bacău. Copac căzut peste o maşină, grădiniţă inundată, case pline cu apă

"Ne întrebăm: oare de ce acești oameni își protejează locuințele? Este o problemă de reziliență a unei economii, economiei românești, în acest caz, și a societății. În primul rând, noi, industria de asigurări, trebuie și facem din ce în ce mai multe, pe comunicare, pentru a aduce asigurările mai aproape de români.

Au fost multe discuții, de-a lungul anilor, putem să discutăm despre cifre. Noi suntem undeva la 23%, cu asigurările obligatorii, 17%, cu asigurările facultative.

Important e că cele două produse sunt complementare și au fost gândite să fie complementare, ca să putem să ne asigurăm casele de cele mai multe, ori principala proprietate a noastră, să ne putem asigura casele la valoarea lor reală. Și asta e important de spus.

Citeşte şi: Cel puţin 1.000 € lunar. Cresc chiriile la locuinţe. Oraşul-surpriză care e cel mai scump

Deci, să le explicăm oamenilor care e diferența dintre facultativ vs. obligatoriu. Asigurările obligatorii şi cele facultative, împreună, asigură valoarea integrală a casei".

Concret, Ciuncan a explicat, la Summitul Newsweek România privind educaţia financiară, că asigurările obligatorii acoperă trei riscuri: inundații catastrofale, cutremur și alunecări de teren, până la o sumă asigurată de 100.000 de lei.

Reprezentantul UNSAR:

"Pentru aceste trei riscuri, dar pentru sume asigurate egale cu valoarea proprietății (nu în limita a 100.000 de lei), ai nevoie de o asigurare facultativă. Putem să ne gândim la incendii. România are 19 incendii/zi la locuințe.

Citeşte şi: Noi reguli privind impozitul pentru casele de locuit. De când se aplică și cum se calculează?

Deci, 19 case ard în România, în fiecare zi. Case și apartamente. Mi se mi se pare o cifră uluitoare. Ne putem gândi şi la explozii, căderi de corpuri, ne putem asigura bunurile care-s foarte importante, vedem ce s-a întâmplat acum și ca urmare a inundațiilor, putem să ne asigurăm răspunderea față de vecini.

Avem foarte multe cazuri în care în blocuri se sparg țevi și ne inundăm vecinii. Vă dați seama că sunt niște consecințe. Și atunci lucrurile acestea sunt gândite să funcționeze ca un sistem".

"Uitați-vă la imaginile acelea, în care un om, care a muncit o viață întreagă, a rămas după 10 minute fără nimic", a exemplificat Alexandru Ciuncan, apoi a detaliat:

~VIDEO Alexandru Ciuncan, UNSAR: Avem 23% asigurări obligatorii, 17% facultative. Alexandru Ciuncan, preşedintele director general UNSAR, a vorbit despre situaţia asigurărilor obligatorii~

Oricine ar trebui să intre pe asiguropedia

"Îmi construiesc o casă. Să spunem că mâine vreau să-mi construiesc o casă medie, care valorează, nu știu, 150.000 de euro. Există undeva unde pot să intru, la UNSAR sau în altă parte, să-mi calculez măcar estimativ valoarea, pentru că, la RCA și CASCO (n.n.: asigurări auto), așa cum am discutat mai devreme, există calculatoare online, unde intri, spui anul în care e produsă mașina, marca mașinii și există o estimare.

Sigur că ea nu corespunde întru totul decât cu o anumită companie și o anumită ofertă. Da, există o estimare, avem așa ceva pe piața asigurărilor. Avem un portal, asiguropedia, pe care sunt ghiduri, în care încercăm să-i aducem pe oameni mai aproape de asigurări, să le spunem ce au de făcut, în caz de daună.

VIDEO Alexandru Ciuncan, UNSAR: Avem 23% asigurări obligatorii, 17% facultative - Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin

Recomandarea noastră a fost întotdeauna ca toți cei interesați să respecte legea. În cazul asigurărilor obligatorii, aici, din păcate, unde legea nu-i tocmeală, n-o să putem să spunem altceva niciodată. Este o lege și punct.

Mecanismul

În cazul asigurărilor facultative, să fie curioși, să intre în contact cu un distribuitor de asigurări și să pună toate întrebările care îi trec prin cap, în acel moment, pentru că numai în funcție de situația ta particulară se discută. Și iarăși, mai pe românește spus: numai dacă vorbim despre o casă, un apartament, etajul unu, etajul doi, ce bunuri avem?".

În privinţa asigurărilor de locuinţe, se pot asigura aceste locuinţe sau imobile (ceea ce în limbajul asigurătorilor se numeşte, generic, "pereţi"), dar se pot asigura şi bunurile aflate între aceşti pereţi, adică în aceste proprietăţi.

Alexandru Ciuncan explică felul cum funcţionează lucrurile:

"Vreau să-mi fac o asigurare facultativă de locuință. Chem un reprezentant al unei companii de asigurări, care face evaluarea.

O discuţie tehnică

Există legislația europeană, transpusă în România, care spune foarte clar că reprezentantul, în primul rând, îți face o analiză a nevoilor și cerințelor tale, se documentează și te întreabă: ok, ce vrei, să asiguri locuința?

Unde locuiești? Casă pe pământ? Care e suprafața, care e anul construcției, materialele din care e construită sau este un apartament, la bloc? Când este construit blocul? E încadrat într-o clasă de resasmic sau nu?

E o discuție tehnică. În final, rezultă un document precontractual, care-i standard în toată Uniunea Europeană, numit product information, în care ţi se arată exact ce îți acoperă acea poliță.

Bineînțeles, și aici cu siguranță trebuie să punctăm: ca să închei o asigurare facultativă, trebuie în primul rând să închei o asigurare obligatorie. Aceștia sunt pașii prevăzuți de lege, dar, încă o dată, procesul este simplu."

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te