Cel puţin 1.000 € lunar. Cresc chiriile la locuinţe. Oraşul-surpriză care e cel mai scump. În patru zone din țară, plătești o chirie de cel puțin 1.000 de euro/lună. Dar unde sunt cartierele unde chiriașii au cele mai multe șanse să găsească o locuință?
Sezonul de foc de pe piața închirierilor de locuințe se apropie cu pași repezi. Se plătesc deja chirii mai mari față de cele achitate în luna august a anului trecut, iar cheltuielile chiriașii vor continua să crească înainte de începerea noului an universitar, în contextul în care competiția pentru cele mai bune locuințe din piață, atât ca poziționare, cât și ca facilități și mobilier, devine una acerbă într-un sector cu o ofertă limitată.
Cel puţin 1.000 € lunar. Cresc chiriile la locuinţe. Oraşul-surpriză care e cel mai scump
“Piața chiriilor se confruntă cu o creștere semnificativă a cererii, generată de fluxul mare de studenți care își caută o locuință.
Odată cu începutul noului an universitar, cererea depășește oferta, ducând la o competiție ridicată pentru găsirea unei chirii accesibile și bine poziționate.
În această perioadă prețurile pot fi cu până la 20% mai ridicate. Cele mai căutate apartamente sunt cele de tip studio și unitățile cu două camere.
Citeşte şi: Noi reguli pentru impozitarea locuințelor. Ce schimbări vor fi și de când intră în vigoare?
Apartamentele noi prezintă un interes mai ridicat, dar contează foarte mult și zona și apropierea față facultăți, în special în centrele universitare”, a declarat Daniel Crainic, de la Imobiliare.ro.
Există patru zone în România unde plătești, în medie, cel puțin 1.000 euro/lună pentru închirierea unui apartament. Așa cum era de așteptat, trei dintre ele se află în Capitală.
O surpriză vine, însă, din Brașov, oraș care depășește Cluj-Napoca și întregește lista. Cea mai scumpă zonă de pe piața închirierilor din Brașov este Calea Poienii.
Citeşte şi: Lovitură dură pentru românii cu credite. Achizițiile de imobile și chiriile ating valori record
Prețurile se mențin în mare parte stabile în prima jumătate a lunii august față de cele solicitate în iulie. Unele scumpiri pot fi observate punctual în București, Cluj-Napoca și Brașov.
Chiriile s-au majorat, însă, dacă ne raportăm la perioada similară a anului trecut. De atunci, proprietarii au crescut sumele solicitate pentru garsoniere cu 7%-14% în marile orașe.
Avansul înregistrat în cazul apartamentelor cu 2 camere a fost cu cel mult 16%. Chiriile solicitate pentru apartamentele cu 3 camere sunt cu 5%-17% mai mari decât anul trecut.