CNAIR a comunicat rezultatul procedurii de atribuire a contractului "Proiectare și execuție pentru finalizarea Autostrăzii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, Secțiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borș, Subsecțiunea 3C1: Suplacu de Barcău - Chiribiș (km 4+200 - km 30+550)".
Citește și: VIDEO Pe 30 de kilometri din Autostrada Transilvania se lucrează și noaptea. Deschidere, 2023
Ofertantul desemnat câștigător este o Acociere condusă de compania Erbașu, cu preţul de 542.956.612,32 Lei fără TVA.
Durata contractului este de 24 de luni, din care 6 luni perioada de proiectare și 18 luni perioada de execuție a lucrărilor. Perioada de garanție ofertată este de 10 ani.
Citește și: Filmări spectaculoase, noaptea, cu viaductul de la Tălmăcel, de pe autostrada Sibiu-Pitești
Lungimea tronsonului este de 26,35 km.
În cadrul contractului, antreprenorul va realiza mai multe lucrări de artă complexe, incluzând 3 viaducte, 8 pasaje și 8 poduri, printre care unul de o complexitate tehnică ridicată, în lungime de 1.650 m, Pod peste lac de acumulare la km 6+655.60.
Semnarea contractului de achiziție publică va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații si respectiv după soluționarea contestaților/ plângerilor formulate în cadrul procedurii de atribuire”, arată Compania de Autostrăzi.
Asociția Pro Infrastructura a făcut o radiografie a proiectului:
„Peste cei 26,35 km ai Autostrăzii Transilvania dintre Suplacu de Barcău și Chiribiș au trecut nu mai puțin de 18 ani de la atribuirea lucrărilor, două rezilieri de contracte și o licitație anulată, însă Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu dă niciun semn serios că intenționează să termine epopeea.
Probabil ați auzit de viaductul de 1,8 km lungime executat de Bechtel pe lacul de acumulare de la Suplacu de Barcău, cel mai lung viaduct din sud-estul Europei. Ei bine, el face parte din sectorul Suplacu de Barcău-Chiribiș, șantier început de Bechtel și lăsat de izbeliște la 60-70% stadiu fizic când s-a reziliat contractul în 2013.
După plecarea americanilor, CNAIR a lansat licitația pentru finalizarea lucrărilor în 2014, în 2015 s-a semnat cu asocierea spaniolă Corsan-Corviam, dar în 2016 s-a reziliat din cauza mobilizării insuficiente a constructorului.
În 23.08.2017 s-a pornit o nouă licitație, însă după doi ani și jumătate de tergiversări, amânări, contestații și reevaluări, în ianuarie 2020 CNAIR o anulează deoarece antreprenorul desemnat câștigător are probleme financiare în țara de origine”.