Valentin Ionescu: Nu există niciun argument că economia globală va ieși schimbată din pandemie

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 15.07.2020 - 14:08

Analistul economic Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizării, susține că nu există nici un argument că economia globală va ieși schimbată din cauza pandemiei de coronavirus.

SHARE

„De câteva luni, există o propensiune de a bate câmpii că economia se va schimba din cauza pandemiei sars-2-covid 19.

Au apărut tot felul de articole, scrise de tot felul de persoane, cum că lumea nu va mai fi la fel, că apare o nouă lume, că vine o criză mai mare decât cea din anii 30' şi tot aşa.

Eu văd că prostia e mai mare decât pandemia. Nu exista nici un argument că economia globală va ieşi schimbată din cauza acestei pandemii. De fapt, nici un autor de articol care scrie despre pandemia care schimba economia nu este capabil să ofere vreo evaluare, ca argument, în sprijinul acestei afirmaţii”, susține Valentin Ionescu într-o postare pe Facebook.

Fostul ministru a adăugat că de la jumătatea anilor 80 economia globală sau, mai exact, structura economiei globale se schimbă permanent, sub influența digitalizării, a cercetării-inovării și al liberalizării schimburilor de tehnologii.

„Asta se întâmplă şi în prezent. Nu pentru că ar fi vreo pandemie. Producţia manufacturieră costumizata de tip modular care a apărut de mulţi ani şi tehnologiile IT într-adevăr schimba economia la scară globală într-un ritm accelerat, comparativ cu ce se întâmplă în urmă cu 20 ani.

Producţia costumizată lasă în urma producţia de masă, deşi cea din urmă încă predomină. Vor coexista mulţi ani. Chestia asta cu pandemia care schimba lumea este o absurditate, ca să mă exprim elegant. Chiar a dispărut simţul măsurii ?

Bănui că da, pentru că cei care scriu nu au informaţii şi nici metodologia necesară să demonstreze ceva decât prostii. Ca să pretinzi că o economie se schimbă trebuie să analizezi transformările care se produc în structura unei economii. Adică să faci ceea ce uzual se numeşte analiza structurii economice pe ramuri.

A făcut cineva aşa ceva? Nu ! De fapt este şi prea devreme. Nici institutele de prognoză din occident şi nici un cercetător serios nu fac asta acum pentru că lipsesc datele”, a mai spus economistul.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.