În prezent, cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping, și serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea, benficiază de cotă redusă de TVA la 9%.
Programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-USR-UDMR-Grupul parlamentar al minorităților naționale 2025-2028 prevede însă, printre măsurile de consolidare fiscală, creșterea cotei TVA la 19% pentru HoReCa.
Citește și: „Bursa șezlongurilor” pe Litoral, la început de sezon: 35 lei - 150 lei, în funcție de stațiune
Vacanțele în România, lovite de creșterea TVA. Cu cât se scumpesc cazarea și masa la restaurant?
Concret, creșterea TVA de la 9% la 19% pentru industria ospitalității (hoteluri şi restaurante) din România va conduce la o majorare de minimum 10% a prețurilor din turism.
Și, evident, va dezechilibra și mai mult raportul calitate/servicii/preț față de cele din Bulgaria, Grecia sau Turcia, de exemplu.
De asemenea, cum creșterea TVA în HoReca va crește prețurile, iar prețurile mai mari se vor traduce, probabil, printr-o scădere a consumului de vacanțe în țară, atunci și PIB-ul României va scade proporțional.
Citește și: VIDEO Prima atestare a unei plaje pentru nudiști în România, în 1935. Funcționează și acum. Unde e?
Ce înseamnă creșterea TVA la cazare în România, de la 9% la 19%?
În iulie, în plin sezon de mare, de exemplu, cele mai mici tarife de cazare la un hotel de 3* cu rating bun, de peste 9, pe Booking.com, în populara stațiune Eforie Nord pornesc în acest an de la circa 300 lei/cameră/noapte (60 €), cu TVA de 9%. Deci, o saptămână, 6 nopți, ajunge aproximativ 1.800 lei (360 €).
Cu TVA de 19%, potrivit calculelor Newsweek, aceeași cameră de 3* la Eforie Nord ajunge 325 lei/noapte (65 €) și, deci, cazarea pentru 6 nopți, 1.950 lei (390 €). Adică, cu circa 150 lei mai mult (30 €).
De asemenea, creșterea TVA de la 9% la 19% la serviciile de restaurant și de catering va scumpi notabil și nota de plată la restaurant, terasă sau fost-food.
Citește și: Cât costă masa la „împinge tava” în Eforie? 20-24 lei – ciorba, 30-40 lei fel principal
De pildă, dacă acum, cu TVA de 9%, o ciorbă la „împinge tava” la Eforie costă 20-24 lei și un fel principal 30-40 lei, la TVA de 19% ciorba va fi 22-26 lei și felul principal, 32-43 lei.