ECONOMIA ÎN 2019 Va fi sau nu va fi... criză

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 13.01.2019 - 12:57
REA VOINȚĂ Orlando Teodorovici și Darius Vâlcov, executanții a ceea ce se anunță 
un dezastru economic

Toți investitorii și observatorii economiei globale își pun o singură întrebare - vom intra în recesiune în 2019 sau 2020?

SHARE

Cu fiecare zi care trece, semnalele negative se acumulează – nici Statele Unite, nici China sau Europa nu par să mai aibă „muniție“ pentru a evita o frânare economică dură, scrie consultantul financiar Andrei Caramitru, într-o excelentă analiză pentru Newsweek România.

Băncile centrale reduc lichiditatea din piață și anunță creșterea dobânzilor, nivelul datoriilor din sistem este mult mai mare decât înainte de criza din 2008, războiul comercial mușcă din creșterea globală, crizele politice se propagă, Statele Unite au avut în 2018 deficite bugetare enorme, China stă pe un munte de datorii neperformante, Germania depinde excesiv de exporturi care scad.

În acest context internațional negativ, Guvernul român trebuia să ia o serie de măsuri pentru a evita o scădere economică dură, arată consultantul financiar care a lucrat pentru McKinsey și Boston Consulting Group, două dintre cele mai puternice companii de consultanță în management din lume

În schimb, cheltuielile au explodat încă din 2018: pensiile speciale au consumat peste nouă miliarde de lei, salariile bugetarilor  s-au majorat cu peste 25%, față de 2017, iar cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 25,5% față de anul precedent, acesta fiind efectul împrumuturilor tot mai frecvente la care apelează guvernul Dăncilă. De altfel, cheltuielile cu dobânzile au înghițit 1,2% din PIB, la sfârșitul lui octombrie, față de 1% în octombrie 2017.

Newsweek România vă prezintă efectele măsurilor haotice luate de guvernul PSD peste noapte, fără consultarea mediului de afaceri și fără o dezbatere publică de 30 de zile, așa cum prevede legea transparenței decizionale.

Chiar și Ministerul Justiției a formulat nu mai puțin de 72 de obiecții la acest act legislativ.

Asaltul împotriva mai multor sectoare private, decis de cabinetul Dăncilă pe ultima sută de metri din 2018 a urmat un scenariu comun: demonizarea lor, împroșcarea cu informații false privind profitabilitatea lor excesivă, asocierea acestei profitabilități ipotetice (care nu există în realitate dacă e să privim tendințele pe termen mediu-lung) cu lăcomia și ticăloșia care neapărat trebuie pusă la punct. Un scenariu care prinde la un popor foarte puțin educat economic, mai ales când vorbim de economie privată, arată și Cristian Păun, profesor la ASE București, în analiza pentru Newsweeek România.

Citește toate analizele despre cum va arăta economia românească în 2019

Lăcomia PSD aruncă economia în haos

Aterizarea dură care ne așteaptă

Cum să pui o economie pe butuci

Dragoș Anastasiu: Încrederea este la minimul istoric

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te