La ce furnizor găseşti cel mai bun tarif la Energie? Ce prețuri are și cum poți trece la el?

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.10.2023 - 22:34
Unde găseşti cel mai bun tarif - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

De la începutul crizelor suprapuse şi/sau succesive prin care trecem (coronacriza, criza generată de războiul Rusiei în Ucraina etc.), cabinetele din România au edificat tarife plafonate, prin compensarea preţului la energia electrică.

SHARE

Acestea, combinate cu posibilitatea de a trece de la un furnizor de energie electrică, la altul, pe piaţa concurenţială, au creat oportunitatea, pentru consumatorii casnici, să-şi aleagă cel mai ieftin tarif de pe piaţă.

Dacă aceştia nu o fac, primesc o aşa-zisă "ofertă default", de la furnizorul de care ţin fizic, la preţul pentru serviciul universal. De regulă, acesta este mai mare decât cel de pe piaţa liberă.

Unde găseşti cel mai bun tarif la Energie

Dar şi acest preţ, dacă pe piaţă sunt maxime (aşa cum se întâmplă de exemplu iarna), poate să varieze şi să ajungă peste preţul pentru serviciul universal de la furnizorul tău. Această posibilitate nu există însă în perioada în care se aplică tarife plafonate, ca acum.

Pe de altă parte, există două tipuri de pieţe de energie electrică: piaţa reglementată şi piaţa concurenţială.

Dar sintagma "piaţa reglementată", care funcţionează prin contracte reglementate (cu cantități și prețuri stabilite prin decizii și ordine emise de președintele ANRE), se referă la tariful reglementat de la Transelectrica şi cel de la operatorii de distribuţie, nu la cel de la furnizorul final de energie.

Citeşte şi: Summit de Energie: Cât suntem de pregătiți pentru iarna care se apropie?

Acest tarif (la Transelectrica) este 6,64 lei/MWh, adică 0,00664 lei/kWh, conform Ordinului ANRE nr. 67, din 25 mai 2023.

La fiecare operator în parte însă se mai adaugă tarifele de distribuţie, care diferă în funcţie de regiunea de furnizare a energiei electrice şi de alte costuri.

La final, se aplică algoritmul de plafonare a preţului, în urma căruia rezultă tarifele plafonate la energie electrică.

Citeşte şi: Haos pe piaţa Energiei. Fotovoltaicele produc atât de mult încât au devenit „o povară” pentru guvern

Dacă eşti la un furnizor de energie electrică şi doreşti să treci la altul, pentru că ţi se pare că e mai bună oferta, trecerea aceasta este simplă, cu condiţia să fii titularul de contract, adică să deţii credenţialele necesare (actul de identitate şi contractul pe numele tău, pe locul de consum vizat de tine).

Transferul de la un furnizor la altul nu implică şi schimbarea contorului. Pentru patru dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din România, rezultă următoarele preţuri de livrare, la clientul casnic final:

Hidroelectrica: 0,28404 lei/KWh (oferta Viitor Verde)
Enel: maximum 0,68 lei/kWh (până la 100 kW, consumaţi lunar) şi 0,80 lei/kWh (între 100 şi 300 kW, consumaţi lunar)
Electrica Furnizare: 0,68 lei/kWh
CEZ: 1,30 lei/kWh

Citeşte şi: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre plafonarea în Energie: Avem o schemă care funcţionează

La Enel, se observă că firma îşi vinde produsul spunând că acesta este preţul maxim. La Hidroelectrica, unde găseşti cel mai bun preţ, ţi se spune că vei cumpăra energie verde.

Da, aşa este, Hidroelectrica produce energie verde, în sensul că este produsă din forţa motrice a apei tehnice, care trece printr-o turbină, la o hidrocentrală.

Dar curentul produs de exemplu la Hidrocentrala Porţile de Fier II nu ajunge la tine, în Valea Jiului (dacă trăieşti de exemplu în Oltenia), aşa cum probabil că în Bucureşti, chiar dacă ai contract cu Hidroelectrica, primeşti şi consumi curent produs de Elcen, în cogenerare cu agentul termic.

Nu consumi neapărat energie verde

Furnizorul din Oltenia este probabil CEZ, respectiv Elcen, în Bucureşti, deci vei consuma de fapt energia electrică produsă de acest furnizor.

Aşa cum se observă, cel mai bun tarif, în prezent, îl are Hidroelectrica (0,28404 lei/KWh), apoi Enel (prin cele două companii ale sale) şi Electrica Furnizare (0,68 lei/KWh), apoi CEZ (1,30 lei/kWh).

Motivul pentru care preţul final la tine este atât de mic, la Hidroelectrica, e legat de faptul că costurile uriaşe care au fost necesare pentru realizarea hidrocentralelor s-au amortizat de mult, în zeci de ani de funcţionare a acestora.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te