Când va ajunge la noi, de la Neptun Deep, prima moleculă de gaz

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.12.2023 - 12:55
Când va ajunge la noi, de la Neptun Deep, prima moleculă de gaz - Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ

Când va ajunge la noi, de la Neptun Deep, prima moleculă de gaz. În anul care se termină acum, peste 80% din acordurile de execuţie necesare realizării proiectului Neptun Deep au fost atribuite.

SHARE

Când va ajunge la noi, de la Neptun Deep, prima moleculă de gaz. În anul care se termină acum, peste 80% din acordurile de execuţie necesare realizării proiectului Neptun Deep au fost atribuite până acum, comform OMV Petrom.

Compania a semnat un acord cu o valoare estimată de 325 de milioane de euro, pentru platforma de foraj semi-submersibilă Transocean Barents.

Când va ajunge la noi, de la Neptun Deep, prima moleculă de gaz

Acordul este valabil pentru o perioadă minimă de un an şi jumătate. Un alt contract de aproximativ 140 de milioane de euro a fost semnat cu Halliburton România.

El este destinat serviciilor integrate de foraj. Acestea se adaugă contractului de 1,6 miliarde de euro anunţat anterior, cu italienii de la Saipem, pentru instalaţiile offshore, precum şi altor contracte mai mici, conform Digi24.

Circa 1,6 miliarde de euro din bugetul de investiţii au fost adjudecate de italienii de la Saipem, un grup cu o cifră de afaceri de circa 10 miliarde de euro, cu pierderi de 139 de mi­lioane de euro anul trecut.

Citeşte şi: Proiectul Neptun Deep va fi dezvoltat de compania italiană Saipem, unul dintre greii pieţei

Acordul pentru platforma de foraj semisubmersibilă de generaţia a şasea include echipajul şi serviciile asociate, produsele, echipamentele şi materialele necesare.

Transocean Barents este o platformă de foraj de ultimă generaţie, cu un sistem de poziţionare dinamică Clasa 3, ancore şi platforme RAM duale.

Aceasta înseamnă că poate funcţiona eficient, atât în locaţiile de mică adâncime, cât şi în cele de mare adâncime.

Citeşte şi: Romgaz vrea să se împrumute de pe pieţele externe, pentru investiţia de la Neptun Deep

În pregătirea exploatării Neptun Deep, cei doi parteneri din cosorţiu sunt OMV Petrom şi Romgaz. OMV Petrom şi Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro, pentru faza de dezvoltare a proiectului.

Romgaz cere acum aprobarea acționarilor, pentru a împrumuta cu 454 de milioane de euro firma proprie, Romgaz Black Sea Limited.

Banii sunt destinați dezvoltării proiectului gazeifer Neptun Deep. Dacă Petrom are suficient cash pentru a finanța investițiile, Romgaz va trebui să se împrumute, conform Economica.

Moştenitorul Exxon Mobil

Romgaz a achiziţionat de la de la gigantul american Exxon Mobil participaţie de 50% la Neptun Deep, cu peste un miliard de dolari, conform Agerpres, 

Chiar dacă oficial legătura nu a fost făcută de Exxon Mobil, se pare că americanii s-au retras din proiectul Neptun Deep dintr-un motiv simplu.

Anume, în Mediterana de Est a fost descoperit un zăcământ de gaze enorm, numit Leviathan., deţinut de Chevron, Delek Group and Ratio Energies.

Citeşte şi: Romgaz a semnat contractul de cumpărare a acțiunilor Neptun Deep pentru 1,06 miliarde de dolari

Câmpul gazeifer se întinde pe aproximativ 330 km² și cuprinde patru puțuri de producție, forate la o adâncime de peste 5 km sub nivelul mării, confor NSEnergy. Cantitatea de gaz estimată este greu de cuprins cu mintea: 35.000 de miliarde de metri cubi de gaz.

Estimatul de gaz existent, exploatabil, la Neptun Deep, este de 200 de miliarde de metri cubi de gaz, adică de 175 de ori mai mic. Există şi alte câmpuri gazeifere mai mari. Cel mai mare este câmpul South Pars/North Dome, un zăcământ de condensat de gaze naturale situat în Golful Persic.

Este de departe cel mai mare zăcământ de gaze naturale din lume, proprietatea asupra zăcământului fiind împărțită între Iran și Qatar.

Necesar financiar

Directorul Romgaz, Răzvan Popescu, a afirmat că intenționează să atragă un miliard de euro, de pe piețele internaționale, printr-o emisiune de obligațiuni, desfășurată în 2 etape, la o valoare egală de câte 500 de milioane de euro, atât de pe Bursa de Valori din Luxemburg, cât și de pe BVB. Prima etapă a emisiunii de obligațiuni va avea loc anul viitor.

Neptun Deep va genera o producţie de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, România devenind astfel cel mai mare producător de gaze naturale din UE.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te