România va produce energie eoliană pe Marea Neagră. Avem șansa de a deveni lider regional

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 09.04.2024 - 16:20
România va produce energie eoliană pe Marea Neagră. Avem șansa de a deveni lider regional Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

România a intrat în linie dreaptă către producția de energie eoliană în largul Mării Negre, transmite ministrul Sebastian Burduja, după ce Camera Deputaților a adoptat în calitate de cameră decizională Legea privind energia eoliană offshore.

SHARE

Pentru operaționalizarea investițiilor în energia eoliană offshore, Ministerul Energiei va demara, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu de specialitate în baza căruia va fi pregătită procedura de concesiune și activitățile de explorare, construcție a centralelor electrice eoliene offshore și exploatare a acestora.

"România a intrat în linie dreaptă către producția de energie eoliană în largul Mării Negre. În ritmul impus de proiectul de lege, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Național primul MW de energie eoliană produsă offshore.

România va produce energie eoliană pe Marea Neagră. Avem șansa de a deveni lider regional

Totodată, producerea de energie eoliană offshore ne va permite consolidarea industriei românești prin producerea autohtonă de hidrogen verde și produse cu valoare adăugată bazate pe amoniac verde.

Citește și: VIDEO Cozi uriașe de mașini electrice la stațiile de încărcare, din cauza frigului. Unele au „murit”

Datele Băncii Mondiale ne arată că România are un potențial eolian offshore de 76 GW putere instalată, fiind un mediu propice dezvoltării acestui tip de energie regenerabilă.

Prin intermediul acestui proiect, România face progrese în realizarea obiectivelor de tranziție și decarbonare a sistemului energetic, precum și în consolidarea statutului de lider regional în domeniul energiei.

Adoptarea acestui proiect de lege este un pas concret pentru promovarea viziunii pe care am anunțat încă din prima zi a mandatului meu: energie sigură, ieftină și verde pentru toți cetățenii României", afirmă Sebastian Burduja, ministrul energiei.

Sunt făcute studii

Printre altele, studiul va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, ținând cont de: potențialul eolian al acestora, posibilitățile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore, precum și de restricțiile impuse de Planul de amenajare a spațiului maritim, inclusiv cele în materie de protejare a biodiversității și mediului înconjurător.

Citeşte şi: Când va ajunge la noi, de la Neptun Deep, prima moleculă de gaz

În baza studiului, până la data de 31 martie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore, iar până la 30 iunie 2025 actele subsecvente de punere în aplicare a legii, urmând apoi ca Ministerul Energiei să inițieze o procedură competitivă de atribuire a contractelor de concesiune

Citește și: Businessul cu mașini electrice de închiriat șchioapătă și în România. Spark iese de pe piață 

Tot până la momentul 30 iunie 2025, Guvernul va adopta și valoarea redevenței pe care concesionarii o vor plăti statului român, aceasta fiind determinată pe baza rezultatelor studiului derulat de către Ministerul Energiei.

Legea privind energia eoliană offshore a fost adoptată, marți, în Camera Deputaților, cu 229 voturi "pentru", două "împotrivă" și două abțineri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te