Un deputat acuză OMV de încălcarea embargoului. OMV Petrom: Gazul nu e rusesc!

DE Florin Budescu | Actualizat: 09.11.2023 - 15:53
Un deputat acuză OMV de încălcarea embargoului - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

OMV Petrom infirmă că ar importa petrol, gaze şi motorină din Rusia, dintr-un câmp petrolier din Vestul Siberiei. Compania reacţionează la acuzele formulate de deputatul Ben Oni Ardelean, că firma originară în Austria ar importa ţiţei şi gaze sub embargou.

SHARE

Deputatul Ben Oni Ardelean acuză, într-o interpelare parlamentară, că OMV că importă ţiţei şi gaze din Rusia.

Importul s-ar realiza din câmpul petrolier Yuzhno Russkoye, din Vestul Siberiei.

Un deputat acuză OMV de încălcarea embargoului

Dar OMV Petrom infirmă acest lucru, spunând că din luna martie nu mai importă petrol şi motorină din Federaţia Rusă. Ţiţeiul şi gazele sunt extrase din acest perimetru petrolier, susţine Ardelean, pentru că, "de la 1 ianuarie 2017, compania OMV Petrom a devenit deţinătoarea a 24,99% din acţiunile terenului petrolier".

Surse din Ministerul Energiei ne-au declarat că OMV Petrom a comunicat oficial că gazul importat din Turcia nu este de origine rusească.

"Ţiţeiul şi gazele extrase din acest perimetru constituie resursa de bază care se scurge prin conducta Nord Stream, către Germania, în principal, şi în alte ţări, în Occident", afirmă deputatul.

Citeşte şi: România speră ca OMV Petrom să ne sprijine să aderăm la Schengen. Ce demersuri a făcut compania

OMV Petrom infirmă importurile de hidrocarburi extrase din Rusia.

"Respectăm deja toate sancţiunile şi, de la mijlocul lunii martie, ne-am autoimpus să nu mai aducem petrol sau motorină din Rusia", arată compania.

"Circa 30% din cantităţile procesate la Petrobrazi", explică OMV Petrom, "sunt importate, iar în trecut cea mai mare parte a importurilor veneau din Rusia sau din porturile ruseşti".

"Există suspiciunea rezonabilă că banii din contul de la RZB (n.n.: Raiffeisenbank) sunt folosiţi pentru achiziţionarea de gaze ruseşti, care ulterior sunt exportate în România, prin intermediul companiei BOTAS, din Turcia.

Citeşte şi: Ce profit record are OMV Petrom în România. Acționarii au luat un miliard. Numărul angajaților scade

Menţionez că OMV şi BOTAS au semnat un acord pentru importul de gaze prin conducta aparţinând firmei turceşti, acord valabil între 1 octombrie 2023 şi 31 martie 2025", îşi continuă acuzele Ben Oni Ardelean.

Dar firma din Turcia are certificat de origine a gazului din Azerbaijan, care nu are nici o legătură cu Rusia. Azerii extrag gaze şi petrol din Marea Caspică. OMV Petrom, pe de altă parte, nu spune nimic despre BOTAS sau despre un astfel de import, infirmând implicit existenţa acestuia.

"Pentru petrolul importat folosim un mix de petrol din zona Mării Negre, mai ales transportat prin CPC (n.n.: Caspian Pipeline Consortium) sau Azerbaijan, dar şi tipuri din Africa de Nord", subliniază OMV Petrom.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te