Franța și Italia intenționează să livreze Ucrainei un sistem antirachetă cu rază lungă de acțiune

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.02.2023 - 18:43

Miniștrii Apărării din Franța și Italia au încheiat discuțiile privind trimiterea sistemului de apărare antiaeriană SAMP/T-MAMBA în Ucraina în această primăvară, a anunțat Ministerul francez al Forțelor Armate într-o declarație făcută vineri seara târziu.

SHARE

„Este cel mai bun sistem european antirachetă cu rază lungă de acțiune, conceput de Franța și Italia", se arată în declarație. 

Noul sistem poate viza drone, rachete și avioane de luptă, potrivit comunicatului. 

„Furnizarea acestui sistem răspunde urgenței exprimate de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, omologilor săi francez și italian", potrivit declarației. 

Sistemul va fi întărit de sistemul radar Thales GM200, achiziționat la începutul acestei luni de Ucraina cu ajutorul Franței, a adăugat comunicatul, potrivit CNN.

Citește și: VIDEO Întârziată 5 ani, Autostrada Sebeș - Turda se prăbușește după 15 luni. Cost: 120.000.000€

SUA e așteaptă ca Israelul să ajute Ucraina mai mult

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat reporterilor de la Ierusalim la începutul acestei săptămâni că administrația Biden se așteaptă ca Israelul să ajute Ucraina cu "toate" nevoile sale umanitare, economice și de securitate. 

Până în prezent, Israelul a oferit asistență umanitară și economică Ucrainei, precum și a condamnat public Moscova, dar nu i-a trimis arme defensive sau ofensive, temându-se că un pas ar rupe legăturile cu Moscova.

Citește și: Un miliardar din Belgia ar putea trimite sute de tancuri în Ucraina. De ce guvenrul nu este de acord

În această săptămână, Ministerul rus de Externe a lansat amenințări voalate împotriva Israelului pentru asistența acordată Ucrainei, menționând în special că va viza orice sistem militar amplasat acolo de Israel.

Vizita lui Netanyahu la Paris are loc în contextul în care Iranul a acuzat că a fost în spatele exploziei de la fabrica sa de arme din Isfahan. Israelul nu a confirmat sau negat acuzația.

Călătoria sa marchează prima sa vizită în străinătate de când a revenit la putere în urmă cu mai puțin de două luni, declarând că unul dintre obiectivele sale principale este de a zădărnici eforturile Iranului de a deveni o putere nucleară.

Este o mișcare care a fost facilitată de sentimentul public tot mai mare împotriva Iranului din cauza sprijinului militar acordat de acesta și a execuției protestatarilor de stradă.

Iranul a fost, de asemenea, unul dintre subiectele principale de pe agenda sa cu Macron, într-o întâlnire pe care Netanyahu a descris-o ca fiind "una dintre cele mai bune" pe care a avut-o cu liderul francez.

"Ne-am concentrat în principal pe chestiunea iraniană. Există o apropiere foarte mare între Israel și Franța în modul în care vedem amenințarea iraniană".

Netanyahu a spus că Macron a părut, de asemenea, dispus să ia în considerare sancționarea Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, potrivit The Jerusalim Post.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te