Trei pași pe care trebuie să-i faci de la 1 ianuarie ca să nu plătești mai mult curentul

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 08.01.2021 - 12:33
Foto: pexels.com

Piața energiei electrice se va liberaliza de la 1 ianuarie 2021, iar facturile consumatorilor casnici ar putea crește chiar și cu 26% față de luna decembrie. Partea bună e că avem și luna ianuarie la dispoziție pentru a schimba furnizorul.

SHARE

Conform unui ordin ANRE, clienții casnici au posibilitatea de a alege oferta de furnizare aplicabilă de la data de 1 ianuarie 2021, inclusiv în cursul lunii martie 2021. 

Citește și

Cât timp mai ai și ce trebuie să faci ca să nu plătești mai mult curentul. La cine poți apela

Cei care nu încheie noi contracte cu furnizorii de energie electrică în luna ianuarie vor ajunge în situația de a plăti facturi cu până la 26% mai mari decât în decembrie. Este valabil și pentru cei care au deja contracte și decid să nu facă nimic. Cele mai mari scumpiri vor fi la Enel. 

Citește și

Vaccinul care ar crea imunitate pentru 17 ani la COVID este deja în studii clinice în Germania

 

Primul pas: consultarea Comparatorului de tarife

După data de 1 ianuarie, primul pas este consultarea „Comparatorului de tarife" de pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, pe care îl găsiți aici. Atenție, trebuie să aveți în față o factură mai veche, pentru că va fi necesară la estimarea costurilor. 

Al doilea pas: alegerea celei mai bune oferte

Alegerea furnizorului care are prețul cel mai bun este cel de-al doilea pas. Atenție, calculatorul de pe site-ul ANRE este destul de greu de utilizat.

Citește și

Lovitură pentru conspiraționiști și antivacciniști. Apare pașaportul COVID, fără de care stai acasă

Conform Asociației Energia Inteligentă, un consumator de energie electrică din București, care dorește să compare ofertele de la 1 ianuarie 2021 trebuie să fie atent să compare prețul final al energiei electrice pe care o va achita.

Adesea, ofertele de pe site-urile furnizorilor, dar mai ales cele de pe Comparatorul de preț ANRE, nu conțin și prețul final.

Astfel, pe Comparatorul ANRE regăsim oferta de preț energie a ENEL Energie Muntenia de 0,23130 lei/kWh, iar cea a SPEEH Hidroelectrica este de 0,24630 lei/kWh. Un consummator din București ar fi înclinat să aleagă oferta ENEL Energie Muntenia.

Citește și

Manelistul Tzancă Uraganul, amenințat cu pușcăria după ce ar fi bătut-o iar pe Lambada, soția sa

 

În situația în care am efectua un calcul al prețului final care îl va plăti consumatorul ajungem la următoarele rezultate:

ENEL Energie Muntenia = 0,23130 (preț energie) + 0,01922 (tarif transport)+0,01196 (tarif serviciu)+0,15718 (tarif distribuție)+0,01712 (taxa cogenerare)+0,06286 (certificate verzi)+0,00523 (acciza) + 0,19 (tarif fix pe zi)x365 (zile/an)/1200 (un consum mediu anual)=0,56266 lei/kWh

SPEEH Hidroelectrica = 0,2463(preț energie) + 0,01922 (tarif transport)+0,01196 (tarif serviciu)+0,15718 (tarif distribuție)+0,01712 (taxa cogenerare)+0,06286 (certificate verzi)+0,00523 (acciza) = 0,51987 lei/kWh

Acesta este doar un exemplu de calcul al Asociației Energia Inteligentă.

Trebuie să țineți cont că nu toți furnizorii au oferte cu preț fix, astfel că ar fi bine să luați în considerare și opțiunea „preț variabil".

Al treilea pas: comunicarea deciziei către furnizor

Comunicarea deciziei pe care ați luat-o către furnizorul ales este cel de-al treilea pas.
 
Cazul în care rămâneți la același furnizor 
 
  • Se completează cererea de contract pusă la dispoziție de furnizorul ales
  • Cererea de contract se trimite la adresa de e-mail a furnizorului, atașând și copii după documentele cerute (Act de identitate, act de proprietate)

Citește și

Când se va încheia vaccinarea tuturor românilor împotriva COVID-19

 

Cazul în care schimbați furnizorul
 
  • Se completează o cerere de contract cu noul furnizor, dar și o notificare privind încetarea contractului cu vechiul furnizorul. Ambele documente sunt trimise noului furnizor care are obligația să îl înștiințeze pe vechiul furnizor.  
  • Cererea și notificarea vor fi trimise pe adresa de e-mail a noului furnizor, împreună cu copiile după documentele cerute (copie după actul de identitate, copie după actul de proprietate, copie după ultima factură de energie electrică).

 

Citește și

Clanul Corduneanu cerea taxă de protecție în monedă virtuală de la o videochatistă

Noul contract intră în vigoare imediat după ce încetează contractul cu vechiul furnizor. 

La schimbarea furnizorului nu se întrerupe curentul și nu sunt trase alte fire de la stâlp. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te