Tranzacționare versus investiții: îți poate afecta viitorul financiar

DE Alexandru Pop | 05.04.2023 - 19:04
Traderii au o varietate de abordări atunci când încearcă să obțină profit pe termen scurt
Tranzacțiile sunt pe termen foarte scurt, uneori pozițiile se deschid și se închid în câteva minute

”Nu sunt un investitor!” S-ar putea să fi spus asta după ce ai văzut pe cineva stând în fața a trei ecrane cu diagrame care arătau ca niște monitoare cardiace, un ticker de acțiuni pe tavan și canalul CNBC mergând în fundal. Iată vestea bună: asta nu înseamnă investiții.

SHARE

Este o greșeală des întâlnită ideea că investițiile și tranzacționarea sunt același lucru. Nu sunt. Este esențial să înțelegem diferența dintre cele două. În general, a tranzacționa necesită un angajament de  timp mai mare și disponibilitatea de a urmări cu regularitate piețele decât a investi. Deci, să înțelegem diferența dintre cele două și ce înseamnă acest lucru pentru tine.

Tranzacționarea este pe termen scurt

Tipul care stă în fața acelor ecrane cu diagrame, grafice și ticker-uri în fundal este probabil un trader. Traderii sunt concentrați pe obținerea de profituri pe termen scurt. Investesc pe perioade de câteva săptămâni, câteva zile, câteva ore și uneori chiar câteva minute. Prețurile activelor, fie că sunt acțiuni sau valute, ETF-uri, sunt mereu în mișcare, iar traderii caută să valorifice aceste modificări de preț pe termen scurt. 

Deoarece tranzacționarea este o strategie pentru investitorii care speră să obțină profit într-o perioadă scurtă de timp, traderii trebuie să fie foarte concentrați, dedicați și conștienți de riscurile implicate. Ei trebuie să stea în fața acelor ecrane evaluând în mod constant ce active să cumpere, când să cumpere și când să vândă, deoarece acestea sunt decizii care se pot schimba în fiecare zi sau chiar oră. 

Stiluri de tranzacționare

Traderii au o varietate de abordări atunci când încearcă să obțină profit pe termen scurt. „Scalping” este o metodă prin care traderii încearcă să beneficieze de mici fluctuații de preț. Tranzacțiile sunt pe termen foarte scurt, uneori pozițiile se deschid și se închid în câteva minute.

Traderii de zi încearcă să prezică cum vor evolua activele sau piața generală pe parcursul zilei și, de obicei, își închid tranzacțiile până la sfârșitul zilei. Tranzacționarea de poziții are ca scop obținerea de profit de pe urma unui activ al cărui preț merge într-o anumită direcție de mult timp. Tranzacționarea de tip swing caută să valorifice mișcări mari de preț pe termen scurt, irelevante pentru trendul general.

Un aspect comun care leagă diferite metode de tranzacționare este că accentul nu se pune pe valoarea inerentă a activului. Mai degrabă, ar putea fi despre modul în care un activ funcționează în legătură cu un anumit eveniment, un eveniment așteptat, rapoarte de știri sau observații bazate pe diverse tipuri de analize tehnice.  

Investițiile sunt pe termen lung

Investitorii au scopul de a realiza un profit în viitor; aceasta înseamnă cumpărarea de active și păstrarea lor ani de zile până la atingerea obiectivelor financiare. S-ar putea să vrei să economisești pentru a cumpăra o casă, să pui deoparte bani pentru facultate sau să economisești pentru pensie. Când ai în vedere un obiectiv și un interval de timp, investiția te poate ajuta să-l atingi. Nu uita că există totuși riscul să câștigi mai puțin decât ați investit inițial. Deoarece investitorii dețin active pentru perioade lungi de timp, ei nu vor reacționa la volatilitatea pieței sau la scăderile temporare, deoarece banii lor sunt investiți pe termen lung. 

Investitorul, spre deosebire de trader, va analiza valoarea fundamentală a unui activ înainte de a investi. Întrucât scopul este randamentul ridicat pe termen lung, investitorul trebuie să se asigure că activul în cauză are elementele fundamentale necesare pentru a evolua benefic pe termen lung. 

Stiluri de investiție

Printre investitori, există stiluri de a investiți - activ șau pasiv. Investitorul activ caută să depășească piața sau S&P 500. Aceasta înseamnă achiziționarea unui coș de active despre care, considerateîmpreună, crede că vor evolua mai bine decât piața. Investitorul pasiv adoptă o abordare mult mai simplă. Scopul lui este să se potrivească cu performanța pieței. Acest lucru se realizează prin achiziționarea de ETF-uri sau alte active care urmăresc performanța pieței. Cu toate acestea, în ambele cazuri, investitorul păstrează activele pentru o perioadă mai lungă de timp.

Unde mă încadrez

Dacă ești trader sau investitor depinde de obiectivele tale financiare. La fel de important: acest lucru depinde și de personalitatea ta și de timpul pe care îl poți aloca investiției. Tranzacționarea este intensă, implică luarea de decizii cu informații minime și îți ocupă mult timp. Natura volatilă a tranzacționării este stresantă și, prin urmare, te expune la riscuri financiare bazate pe luarea deciziilor emoționale; trebuie să ai un plan clar de acțiune dacă vrei să ai șansa de a reuși. Ești pregătit pentru asta? 

A fi investitor necesită mult mai puțin timp și este mai puțin intens. Stilul pasiv de a investi, prin care încerci să egalezi performanța pieței, necesită doar să găsești ETF-ul potrivit sau alt activ de urmărire a pieței. Chiar dacă vrei să încerci să bați piața, trebuie să petreci timp la început creând un plan și făcând cercetări. Odată ce ai pus planul în acțiune, timpul necesar săptămânal sau chiar lunar pentru a-ți urmări și ajusta investițiile este minim. 

Fiecare își poate găsi locul pe piață și, prin urmare, este esențial să identifici stilul de investiție sau de tranzacționare care ți se potrivește. Este important să cunoaștem diferitele abordări și scopul fiecăreia. Piața presupune riscuri, dar dacă îți găsești nișa de investiții, s-ar putea să beneficiezi foarte mult de pe urma acesteia.  

Disclaimer: CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 81% dintre conturile investitorilor retail pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a-ți pierde banii.

 Această comunicare are doar scop informativ și educațional și nu ar trebui să fie considerată un sfat de investiții, o recomandare personală sau o ofertă sau o solicitare de cumpărare sau vânzare de instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de obiectivele de investiții sau de situația financiară a unui anumit destinatar și nu a fost redactat în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetării independente. Orice referire la performanța trecută sau viitoare a unui instrument financiar, indice sau produs de investiții nu este și nu trebuie considerată un indicator de încredere pentru rezultatele viitoare.eToro nu face nicio declarație și nu își asumă nicio responsabilitate cu privire la acuratețea sau caracterul complet al conținutului acestui material

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te