Studiu: România recoltează doar 33% din creșterea totală anuală a pădurii. Media europeană e de 63%

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 26.09.2022 - 15:42
România recoltează doar 33% din creșterea totală anuală a pădurii. Media europeană e de 63%. / Foto: Inquam Photos / Tudor Costache

Deși România recoltează un volum comercial de doar 33% din creșterea totală anuală a pădurii, în timp ce media europeană e în jur de 63%, contribuția totală a sectorului silvic și a industriilor bazate pe lemn la PIB a ajuns la 9,86 miliarde euro anual, conform unui studiu PwC.

SHARE

Studiul ”Impactul socio-economic și climatic al sectorului silvic și al industriilor bazate pe lemn din România”, realizat de PwC România, arată că bugetul național câștigă anual 3.2 miliarde de euro sub formă de venituri fiscale și contribuții din partea industriei de prelucrare a lemnului, care susține peste 330.000 de locuri de muncă, direct, indirect și indus.

Contribuția totală a sectorului silvic și a industriilor bazate pe lemn la PIB-ul României a ajuns la 9,86 miliarde euro anual, considerând atât impactul direct, care a crescut constant în ultimii cinci ani, cât și efectele indirecte și induse, iar potențialul de creștere este ridicat.

Experții PwC, alăuturi de specialiști din industria lemnului, arată cum România recoltează un volum comercial de 33% din creșterea totală anuală a pădurii, în timp ce media europeană se situează în jur de 63%, iar primele trei țări recoltează peste sau aproape de 100%.

Citește și: Prognoza de creştere economică a României pentru 2022, revizuită în urcare, la 4,8%, de FMI

”Contribuția directă a silviculturii și a industriilor bazate pe lemn a fost,  în 2020, de 1,6% la PIB, în timp ce impactul total al activităților economice, care include și efectele indirecte și induse, este mult mai mare, ajungând la 4,5% din PIB.

Dacă avem în vedere că gradul de împădurire este de 29% din suprafață, sub media UE de 38%, și că există circa 2 milioane hectare de suprafață neutilizată, care nu are nici folosință agricolă, nici pentru păduri, precum și faptul că alte state din Uniunea Europeană înregistrează o contribuție directă la PIB de circa trei ori mai mare ca România, înseamnă că țara noastră are o resursă importantă pentru împădurire și un potențial de creștere în particular pentru industriile bazate pe lemn”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Citește și: Exproprieri de 220.000 de lei pentru un fost ministru al Culturii. Autostrada A7 este sursa

România, printre țările UE cu cel mai mare consum de lemn de foc pentru încălzire

Aproximativ o treime din lemnul brut recoltat este utilizat drept combustibil pentru încălzire, ceea ce situează România printre țările cu un consum mare de lemn de foc pentru încălzire, fiind devansată doar de Franța dintre țările cu o producție mai mare ca România.

Cele peste 14.900 companii active din sectorul silvic și al industriilor bazate pe lemn au generat o cifră de afaceri de peste 9,7 miliarde euro în 2021 (peste 20 pp față de anul anterior, în principal pe fondul creșterilor de preț) și exporturi de peste 7% din totalul exporturilor României, cu un aport valutar net total de circa 2,2 miliarde euro în cazul sectoarelor de prelucrare a lemnului și respectiv a mobilei, cu ponderi relativ egale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te