Standard & Poor's a a menținut ratingul României la „BBB-/A-3", cu perspectiva negativă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.06.2020 - 16:15

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a confirmat ratingul României la "BBB-/A-3", pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, şi a menţinut perspectiva negativă.

SHARE

S&P a estimat că deficitul bugetar va urca la 8% din PIB şi consideră că Guvernul va majora pensiile în luna septembrie, dar cu 10%, nu cu 40%, aşa cum era aşteptat. Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a reacţionat într-o postare pe Facebook: ”Agentia de rating Standard and Poor's CONFIRMĂ rating-ul de ţară al României - Investment Grade”.

„Deşi ne aşteptăm ca efectele negative economice şi fiscale induse de COVID-19 să împingă datoria publică netă a României la 43% din PIB în 2020, iar cheltuielile cu dobânzile să crească până la aproape 5% din veniturile fiscale, anticipăm o consolidare fiscală semnificativă după alegeri”, se arată în raportul agenţiei, informează News.ro.

„Declinul economiei, alături de măsurile de stimulare şi declinul veniturilor fiscale vor adânci deficitul bugetar în acest an. Ca răspuns la efectele restricţiilor legate de COVID-19, autorităţile au lansat o serie de măsuri economice şi fiscale pentru a proteja companiile şi angajaţii. Deşi măsurile pot atenua în mod eficient o parte din efectele negative, credem că vor rezulta într-un deficit semnificativ, de circa 8% din PIB, inclusiv pe fondul scăderii veniturilor din cauza contracţiei economice, ceea ce va împinge datoria publice peste 40% din PIB", indică S&P.

S&P și-a motivat decizia de a menţine ratingul de ţară al României la nivelul investment grade "BBB-", cu perspectivă negativă, argumentând că declinul bugetar provocat de pandemia COVID-19 va oferi guvernului un context politic pentru a reduce costul creşterilor de pensii prevăzute pentru luna septembrie. 

”În condiţiile apropierii alegerilor, credem că nu va putea retracta integral creşterea şi va majora totuşi pensiile cu aproximativ 10%”, a precizat agenţia de rating.

De asemenea, S&P a apreciat că activitatea economică în România se va redresa gradual, de la mijlocul acestui an, şi în 2021 se va înregistra o creştere de 4%.

Deficitul de cont curent al României va creşte, ajungând la aproximativ 5% din PIB în 2020, avertizează însă S&P. Până în 2023, deficitul de cont curent se va situa în jur de 4% din PIB, în urma majorării cererii şi a redresării solide a exporturilor în 2021.

Sectorul bancar al României, unde predomină acţionariatul străin, rămâne solid, în opinia S&P. Acest sector a intrat în turbulenţele provocate de pandemie de pe o poziţie solidă, cu un raport împrumuturi-depozite de 72% la finalul lui 2019, de la vârful de 142% în 2010. Sistemul beneficiază şi de pe urma nivelului scăzut al creditelor neperformante, care s-a redus semnificativ din 2014.

Ratingul României ar putea fi retrogradat dacă dezechilibrele fiscale şi externe rămân ridicate pentru o perioadă mai lungă decât anticipează agenţia în prezent, iar absenţa consolidării fiscale va conduce la o datorie mai mare sau un cost cu dobânzile mai ridicat decât este estimat.

În decembrie 2019, Agenţia de evaluare Standard & Poor's Global Ratings a anunţat că a revizuit perspectiva asupra României la negativă, de la stabilă, în principal din cauza depăşirii ţintei de deficit bugetar, dar a menţinut ratingul creditului suveran în monedă străină şi pe termen scurt la „BBB- / A-3”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te