Cât de important este numele unei mașini. Ați cumpăra un BMW Charlotte sau o Alfa Seria 3?

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.12.2023 - 17:49
Semnificația din spatele plăcuțelor de identificare ale mărcilor de mașini - Wikimedia/MerlinS.69/CC BY-SA 4.0

Ce înseamnă diferitele nume ale mașinilor este, uneori, un lucru inedit, alteori, insolit. Dar aceste nume sunt extrem de importante pentru fiecare marcă. Ați cumpăra un BMW Charlotte sau o Alfa Seria 3? Cel mai probabil, nu.

SHARE

Diferitele nume ale modelelor de maşini produse de mărcile auto sunt legate de cele mai felurite lucruri, care le definesc semnificaţia sau, de pildă, fac legătura cu istoria brandului ori cu un eveniment deosebit.

Alegerea unor nume, mai ales pentru modelele importante ale unui constructor auto, este un subiect în jurul căruia unii fac o carieră în sine. Este vorba despre specialiştii în branding și naming, care se ocupă cu asta.

Există departamente întregi, în cadrul fiecărui producător auto, însărcinate să aleagă numele potrivit, pentru modelul potrivit, precum și firme specilizate în naming auto.

Un branding greșit poate transforma o mașină altfel competitivă într-un eșec costisitor.

Citește și: VIDEO Lanzador, primul Lamborghini electric, „botezat” de Andra și Marcela. Povestea româncelor

Semnificația din spatele diferitelor nume ale modelelor de mașini ale diferitelor mărci importante

Numele modelului acestei cutii tablă pe patru roţi, frumos aranjate, pentru ochii clienţilor, joacă un rol semnificativ în formarea imaginii unei mașini.

Următoarea generație de Volkswagen Golf, de exemplu, s-ar putea să nu se vândă la fel de bine ca predecesoarea ei, dacă departamentul de marketing din Wolfsburg îi dă un nume care sună ca o insultă vulgară, în limba engleză, de exemplu..

Citeşte şi: Schimbi cauciucurile mașinii, cum și unde le depozitezi să nu se deformeze. Sfaturile specialiștilor

În mod similar, ne-ar fi greu să ne imaginăm BMW lansând un model numit Charlotte, pentru a înlocui Seria 4.

Și totuși, lăsând moștenirea deoparte, Giulia se potrivește fără îndoială lui Alfa Romeo în lupta cu BMW Seria 3 mult mai bine decât ar fi G20t4D.

Alfa Romeo MiTo

Alfa Romeo a ales numele de model MiTo din două motive. În primul rând, semnalează că hatchback-ul a fost dezvoltat la Milano și asamblat la Torino.

În al doilea rând, cuvântul mito înseamnă mit, în limba italiană. În mod clar, Alfa Romeo avea mari speranțe pentru acest model al său entry-level.

Audi TT

Audi a numit TT după “Trofeul Turistic”, o competiţie organizată anual, pe Insula Man. Firma germană nu a produs niciodată o motocicletă în serie, cu atât mai puțin să concureze cu una în TT, dar evenimentul face totuși parte din moștenirea sa complicată.

DKW, una dintre companiile care au fuzionat pentru a forma Audi, a produs motociclete de curse, în anii '30. Una dintre motocicletele sale a câștigat TT, în anul 1938.

Citeşte şi: Cât costă încălțarea mașinii cu anvelope de iarnă? Pentru un Duster cu pneuri de top dai 2.800 lei

Motocicletele NSU au ocupat primele patru locuri, în categoria 250 cmc, în timpul competiţiei TT din anul 1954. Inițialele au apărut pe un moped, numit Prinz, în anul 1960, apoi pe o evoluție mai sportivă a lui Prinz, în anul 1965.

Prinz TT și TTS s-au bucurat de o carieră de curse lungă și de succes, căreia Audi i-a adus un omagiu, atunci când a prezentat conceptul TT, la Salonul Auto din Frankfurt, din anul 1995, conform AutoCar. Audi deține dreptul de a folosi numele TT, ca urmare a modelelor sale mai vechi.

Chevrolet Camaro

Când compania Chevrolet, în prezent divizie în concernul General Motors, a lansat modelul Camaro, în anul 1967, majoritatea mașinilor sale purtau un nume de model care începea cu litera C, de la Chevrolet.

Echipa de branding responsabilă cu găsirea unui nume pentru Proiectul Panther ar fi făcut o listă cu 2.000 de cuvinte diferite, care începeau însă toate cu litera C, inclusiv câteva pe care le-a inventat.

Citeşte şi: VIDEO Îți plac telefoanele și gadget-urile Xiaomi? Te poți gândi și la mașina electrică Xiaomi SU7

Camaro a fost unul dintre acestea din urmă. Deși are un iz foarte spaniol, Camaro nu înseamnă nimic, în nici o limbă a Pământului şi e bine să ştim asta.

Rămâne notoriu, în contextul acesta simpatic, ce le-a spus Chevrolet jurnaliştilor care au participat la lansarea modelului.

Anume, că acest “camaro” este un animal mic, răutăcios, care mănâncă Mustang-uri. Mustang fiind modelul concurent, de la compania rivală Ford.

Ferrari GTC4 Lusso

În fine, descifrarea numelui modelului Ferrari GTC4 Lusso necesită împărțirea lui în trei părți distincte. GTC este un omagiu adus modelelor clasice Ferrari, inclusiv modelul 330 GTC, prezentat la Salonul Auto de la Geneva, în anul 1966.

Numărul patru indică statutul său, ca maşină cu patru locuri, în timp ce „lusso” înseamnă lux, în limba italiană. Dacă vedeți un T la sfârșit, acela este un indiciu că puterea maşinii vine de la motorul V8, mai mic, cu dublu turbocompresor, mai degrabă decât de la puternicul V12.

Cam ceva asemănător cu ce se întâmplă acum cu Loganul, care are turbocompresor şi motor de 900 cmc, faţă de Loganul lansat iniţial, de 1400 sau 1600 cmc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te