De ce aleg românii să muncească în Spania în construcții? Salariu minim, de 3 ori mai mare ca acasă

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.06.2023 - 09:45
Diferențe de salarii între români și spanioli Foto: pixabay.com (imagine cu rol ilustrativ)

Sunt peste 1,1 milioane de români, oficial, în Spania și cel puțin tot atâția ar vrea să muncească acolo. Și au motive să facă acest lucru având în vedere că numai salariul minim din această țară este de aproape trei ori mai mare față de cel din România.

SHARE

Salariile din Spania sunt atractive pentru mulți români. Din acest motiv tot mai mulți caută să plece să muncească acolo. Doar că cei care s-au mutat deja acolo spun că cei care vor să profite de o oportunitate în a patra țară din Uniunea Europeană ca populație trebuie să aibă mare grijă unde aleg să meargă.

Acolo salariul minim este peste 1000 de euro, în timp ce în România nici măcar nu ajunge la 400 de euro. Dar acolo nu iei acești bani dacă nu ești bine pregătit.

Câți bani câștigă un român cu salariul minim în Spania. În România este de trei ori mai mic

Mutarea în străinătate, în Spania ar putea însemna un salt în gol, și, poate că nu știi nici măcar care sunt orașele spaniole cu o mai mare creștere economică, consideră românii care deja sunt acolo.

Ai putea să te simți blocat și nu știi de unde să începi. Iată informații utile ca să te familiarizezi cu retribuțiile reale din această țară.

Înainte de a vedea care sunt salariile în Spania în 2023, e bine să ai în vedere câteva aspecte.

Primul: e bine să fii pregătit și să ai toate documentele necesare pentru a putea începe bine noua carieră profesională.

În al doilea rând: știi de unde pleci, dar unde vrei mergi și să ajungi? Care este destinația ta? Sunt 17 comunități autonome în Spania și fiecare reprezintă dintre ele este o realitate diferită.

În funcție de munca la care aspiri, ai putea să te concentrezi pe una sau alta dintre aceste regiuni.

 Ar fi bine să știi că ofertele de muncă se găsesc în orașele mari, cum ar fi Madrid sau Barcelona.

Primele cinci locuri indicate de românii din Spania sunt Alicante, Barcelona, Insulele Canare, Madrid și Valencia.

 Marile orașe sunt cele mai bune locuri. Deși ai putea crede că în zonele cu mari comunități de români ai fi mai avantajat – pentru că cineva te poate îndruma. Ei bine, acest lucru nu este întotdeauna adevărat, scrie Ziarul Românesc. .
Pentru a munci legal ai nevoie de cartea de identitate sau de pașaport. Pentru a putea lucra mai e nevoie de numărul de înregistrare la Asigurările Sociale, de NIE (numărul de înregistrare al străinului), de înscrierea la Primăria de reședință, și de cardul sanitar.

Citește și: Cum a ajuns alocația pentru copii de patru ori mai mare în Polonia față de România

 Toate aceste documente sunt indispensabile începerii unei cariere în Spania. De îndată ce ajungi aici, nu pierde timp și începe imediat să te miști pentru a avea documentele indicate.

Birocrația spaniolă ar putea fi mai lungă decât ai prevăzut. În mod normal ar putea fi nevoie de la 2 la 4 săptămâni

 În al patrulea rând: pentru a lucra legal ai nevoie de NIE. Dacă te întrebi dacă poți deja lucra în așteptarea NIE răspunsul este nu.

Cât sunt salariile minim și mediu în Spania

Salariul minim în Spania în 2023 este de 1080 euro lunar.

Salariul mediu diferă foarte mult de la o profesie la alta, și chiar de la o regiune la alta. Potrivit INE, salariul mediu este de 2086,8 euro lunar. 

Când vorbim de salarii medii în Spania în 2023 putem vedea că salariul mediu al unui medic este de 2.903 euro lunar, iar al unui psiholog de 1.683 euro lunar.

Citește și: Salariul minim este prea mic, crede societatea civilă. Un ONG dă în judecată Guvernul României

În sectorul turistic și al ospitalității, un bucătar câștigă 1.397 euro lunar , un ospătar 1.249 iar un barman 1.400 euro lunar.

 În sectorul informatic salariile sunt ceva mai mari, un programator câștigă 2.125 euro lunar, iar un IT manager 2.722 euro lunar.

Un frizer circa 1.297 euro, iar un învățător 1.223 și un personal trainer circa 1.458 euro lunar.

Unde sunt mai mari salariile medii

Potrivit datelor disponibile, cei mai tineri primesc și cele mai mici salarii. Așa se face că 63% dintre salariații sub 25 de ani au primit un salariu lunar mai mic de 1.366,5 euro.

 Pe comunități autonome, cele cu cea mai mare concentrare de salarii mari au fost Țara Bascilor (46% dintre salariații cu câștiguri de cel puțin 2.342,2 euro pe lună), Madrid (38,6%) și Navarra (37,6%).

 La extrema opusă se află comunitățile Extremadura (14,6%), Murcia (22,9%) și Andalucia (23,3%). În aceste regiuni proporția angajaților cu salarii de peste 2.342,2 euro pe lună este semnificativ mai mică.

 Activitatea economică cu cea mai mare pondere de salarii mari a fost cea financiară și de asigurări.

Ramura cu cea mai mică remunerație este cea a lucrătorilor casnici, (menajere/ angajați la domiciliu/empleada de hogar). 

În România, începând cu 1 ianuarie 2023, salariul minim este de 1.898 lei net, adică 383,10 euro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te