Rusia pedepsește regimul Maia Sandu: prețul gazelor vândute de Gazprom a explodat

DE Mircea Marian | Actualizat: 12.10.2021 - 12:38
Foto: Facebook Gazprom

Rusia pedepsește regimul Maia Sandu: prețul gazelor vândute de Gazprom a explodat, iar guvernul de la Chișinău cere sprijinul Uniunii Europene. Concomitent, Gazprom a refuzat cererile de a furniza o cantitate mai mare de gaz către companiile românești.

SHARE

Contractul de achiziţie a gazului dintre MoldovaGaz şi concernul rus Gazprom a expirat la 30 septembrie şi a fost prelungit până la sfârşitul lunii octombrie. Pentru luna octombrie a fost convenit preţul de achiziţie de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi, față de 550 de dolari, cât era anterior. 

CITEȘTE ȘI: Cu amanta gravidă în trei luni, Reghe anunță că divorțează. Anamaria Prodan: Laurențiu e Soarele meu

Deocamdată, acest preț nu se reflectă în facturile achitate de populație.

În consecință, Republica Moldova a cerut ajutorul Uniunii Europene, Chișinăul nefiind mulțumit de condițiile înaintate de către concernul rus Gazprom. Republica Moldova speră să primească gaz din UE prin România, potrivit publicației Financial Times, care ar fi citat două persoane implicate în negocieri. 

Însă, la 8 octombrie, presa din România scria că Gazprom nu suplimentează livrările către România. 

„Gazpom nu folosește ruta Ucraina, noi rezervăm, dar nu avem ce să aducem. Solicitările noastre repetate, către Gazprom și către partenerii Gazprom din România, au fost refuzate. Practic, nu există cantități suplimentare pentru România în acest moment, iar acest moment înseamnă astăzi cât și toată perioada verii trecute”, a spus Alexandru Elena, membru în Board-ul AFEER (Asociația Furnizorilor de Energie) și director în cadrul E.On. 

Fostul director ANRE, Victor Parlicov, a susținut că există suspiciuni rezonabile că actuala criză a gazelor cu care se confruntă Republica Moldova ar fi pregătită de Moscova.

Potrivit expertului, anunţul Centralei de la Curciurgan privind potenţiale sistări de livrare a energiei electrice nu a fost întâmplător.

CITEȘTE ȘI: O polițistă sub acoperire l-a vrăjit pe traficantul Mizdron care vindea cocaină în cluburi de lux

„A existat un element de pregătire a acestei crize din partea Federaţiei Ruse şi a regiunii transnistrene. Centrala termoenergetică de la Cuciurgan a achiziţionat rezerve de cărbune şi a trecut, parţial, pe cărbune. Dar cărbunele trebuie plătit, spre deosebire de gaz, care vine acolo, practic, gratuit. Este o încercare de a da o lecţie politică, de a forţa autorităţile de la Chişinău să treacă la discuţii politice direct. Gazprom a demonstrat ca vrea să discute cu premierul sau cu preşedintele”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te