Rubla se prăbuşeşte la cel mai mic nivel din ultimele 17 luni

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.08.2023 - 19:31
Rubla se prăbuşeşte la cel mai mic nivel - Foto: Profimedia Images

Rubla rusă a scăzut la un curs de schimb care este recordul negativ al ultimelor 17 luni, după săptămâni de scăderi continue față de dolarul american. Miercuri, rubla a scăzut cu aproape două procente față de moneda euro, tranzacționându-se la 103/1.

SHARE

Se crede că sancțiunile pe scară largă aplicate Rusiei de la invazie, împreună cu nervozitatea investitorilor, după săptămâni de atacuri repetate împotriva țintelor rusești, au contribuit la scăderea aceasta dramatică.

Ucraina a efectuat câteva lovituri cu drone, peste noapte, asupra Moscovei, în această săptămână, districtul financiar fiind una dintre principalele ținte ale forțelor ucrainene.

Rubla se prăbuşeşte

Atacurile au alimentat îngrijorări, legate de economia rusă, agravate și mai mult de întrebări cu privire la capacitatea Ministerului de Finanțe de a ține pasul cu un curs de schimb apropiat de 90, față de dolar.

În ultimele săptămâni, Moscova a fost nevoită să vândă miliarde de dolari din rezervele valutare, pentru a acoperi pierderile din veniturile din petrol.

Numai săptămâna aceasta, Banca Centrală Rusă a anunțat planuri de a crește brusc ratele dobânzilor la 9,5%, într-o încercare disperată de a lupta împotriva inflației.

Citeşte şi: Rusia a lansat marți rubla digitală pentru a ocoli restricțiile financiare masive impuse de Occident

Rușii deplâng tot mai mult pierderea puterii de cumpărare a rublei, spunând că banii lor cumpără acum jumătate dintre bunurile pe care le-au achiziţionat la începutul anului.

Economistul de la Universitatea Indiana, Volodymyr Lugovskyy, a afirmat că problemele actuale se vor înrăutăți, avertizând că o potențială cădere liberă e posibilă, în săptămânile următoare.

Lugovskyy a prognozat venirea unei „hiperinflații, cu prețuri în creștere și salarii care nu se ajustează”, ceea ce determină creșterea continuă a prețurilor bunurilor și serviciilor.

Citeşte şi: Rubla rusească a urcat la cel înalt nivel față de dolar și față de euro din ultimii ani

Cu aceste perspective teribile, Reuters, la începutul acestui an, a remarcat că Rusia a înregistrat cea mai scăzută rată de ocupare a forței de muncă, de la prăbușirea Uniunii Sovietice, conform express.co.uk.

Vladimir Putin și oamenii săi au stimulat economia încă de la începutul invaziei ucrainene, iar un număr mare de ruși au fost cooptați în luptele efective de pe frontul din Ucraina sau în producția de echipamente militare.

Lugovskyy a afirmat că semnele sugerează acum că rubla va continua să scadă. El a spus: „Dacă comercianții încep să creadă că aceasta nu va mai fi susţinută, va scădea foarte repede”.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te