România, printre ţările UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 17.04.2024 - 13:02
România, printre ţările UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale - Foto: INQUAM Photos/ George Călin/ Imagine cu caracter ilustrativ
România, printre ţările UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale - Foto: INQUAM Photos/ George Călin/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

SHARE

La nivelul Uniunii Europene producția industrială a crescut cu 0,7%, iar în Zona Euro cu 0,8%, în timp ce printre statele membre cu cel mai important progres se numără, alături de țara noastră, Irlanda (3,8%), Ungaria (3,5%), Slovenia (3,3%) și Letonia (2,9%).

România, printre ţările UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale

Abordarea asumată de Guvernul Ciolacu, prin alocarea de resurse majore pentru susținerea fără precedent a investițiilor, își arată rezultatele și în 2024. Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, conform Eurostat. 

Datele arată că programele de ajutor de stat pe zona industriei prelucrătoare și în cea a materialelor de construcții,  lansate în toamna lui 2023, își arată deja efectele. Anul trecut, Guvernul a reușit performanța extraordinară de a mobiliza resursele țării - 101 miliarde de lei, adică peste 20 de miliarde de euro, a fost în 2023 valoarea record a investițiilor publice, cu 11 miliarde de lei mai mult decât deficitul. 

„România a avut o creştere sănătoasă pentru că s-a bazat foarte mult pe investiţii şi nu pe consum.

Valoarea investiţiilor publice a depăşit anul trecut suma deficitului public.

Per total volumul investiţiilor publice a crescut cu 33%, iar acest lucru s-a văzut în apariţia a peste 75.000 de locuri de muncă”, a declarat Premierul Marcel Ciolacu.

În 2024, Guvernul merge în aceeași direcție și estimează că peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene vor fi alocate lucrărilor de infrastructură publică. Suma reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB.

Astfel, România se apropie de ținta de 10% din PIB, anunțată de premierul Marcel Ciolacu încă din mai 2023.

S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Investițiile pe care Guvernul PSD le finanțează din bani europeni și pentru care asigură cofinanțările sunt rețeta României pentru o creștere economică substanțială.

În ultimul său raport, Agenția de rating S&P estimează o valoare medie a avansului economic de 3,6% între 2025 și 2027 și a a scos în evidență atât reziliența de care a dat dovadă piața muncii din țara noastră, cât și faptul că șomajul rămâne aproape de minimele istorice înregistrate. 

Această perspectivă, ca și stocul moderat de datorie externă și guvernamentală, au făcut ca S&P să reconfirme ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă.

Raportul agenției de rating este un semnal de încredere pentru investitori că România rămâne pe o traiectorie pozitivă de dezvoltare și că politica asumată de Guvern este cea corectă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te