România introduce eticheta nutri-score, care îţi arată fibrele şi proteinele din alimente

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.09.2024 - 09:23
România introduce eticheta nutri-score, care îţi arată fibrele şi proteinele din alimente - Foto: PXHere/CC0
România introduce eticheta nutri-score, care îţi arată fibrele şi proteinele din alimente - Foto: PXHere/CC0

România introduce eticheta nutri-score, care îţi arată fibrele şi proteinele din alimente. Autoritățile din România propun introducerea etichetei nutri-score.

SHARE

România introduce eticheta nutri-score, care îţi arată fibrele şi proteinele din alimente. Autoritățile din România propun introducerea etichetei nutri-score, în magazine.

Aceasta va fi opțională pentru producători, însă comercianții vor fi obligați să aibă rafturi speciale pentru produsele marcate. Proiectul de lege este în dezbatere publică.

România introduce eticheta nutri-score, care îţi arată fibrele şi proteinele din alimente

Eticheta nutri-score sau semafor, așa cum mai este numită, a fost folosită pentru prima dată în Franța. De altfel, obligativitatea ei a fost intens dezbătută în Europa.

Eticheta nutri-score sau eticheta semafor arată ca un tabel cu litere de la A la E și de la verde la roșu.

Dacă produsul este bogat în proteine și fibre, va avea un scor verde. Iar cu cât este mai bogat în grăsimi, sare și zahăr, cu atât scorul produsului va fi portocaliu și roșu.

Citeşte şi: Apare eticheta Nutri-Score. Ce se întâmplă cu produsele care o au

Astfel, vom putea alege mai ușor produsele sănătoase, lucru care ar putea reduce obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare, spun autoritățile, conform Ştirile ProTV.

Potrivit proiectului de lege, eticheta nutri-score nu se aplică mai multor tipuri de produse, printre care cele tradiționale românești, ori cu indicație geografică protejată.

Producătorii români care vor să adere la acest sistem trebuie să urmeze multe proceduri. Sebastian Hotca - vicepresedinte ANPC, arată că „sistemul nutri-score nu este românesc. Este franțuzesc”.

Citeşte şi: Micul dejun va avea noi reguli. Ce vrea UE să mâncăm de acum înainte

Producătorii sunt de părere că documentele se obțin mult prea greu și nu vor fi mulți care vor dori să adere la ideea nutri-score. Mai mult, în magazine ar urma să vedem rafturi separate, pentru produsele etichetate.

Feliciu Paraschiv - Asociația Comercianților Mici și Mijlocii: „Vom avea două vitrine de lactatate, una cu produse cu nutri-score, una cu produse fără nutri-score, două rafturi de ciocolată, două rafturi de ulei, două rafturi de paste.

La magazinele mici, n-o să avem spațiu. Plus că amenajarea asta poate duce la creșteri de costuri, pe care cu siguranță le vom găsi în prețul de la raft”.

Operatorii economici care nu informează ANPC despre faptul că vor să introducă eticheta pot primi și amenzi între 10.000 și 50.000 de lei. Proiectul de lege este în dezbatere publică.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te