România a fost mare producător de energie pe CĂRBUNE. Nu mai e. Între 2009 - 2022, a închis 7.000 MW

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 17.01.2025 - 07:34
România a fost mare producător de energie pe CĂRBUNE. Nu mai e. Între 2009 - 2022, a închis 7.000 MW -  Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ
România a fost mare producător de energie pe CĂRBUNE. Nu mai e. Între 2009 - 2022, a închis 7.000 MW - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

România a fost mare producător de energie pe cărbune, acum 30 de ani. Între 2009 și 2022, a închis termocentrale cu o capacitate totală de peste 7.000 MW, cât 10 reactoare de la Cernavodă. „Neinvestind atâţia ani de zile, a venit şi nota de plată”.

SHARE

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că afirmaţiile potrivit cărora România este ”un mare producător de energie” reprezintă un mit.

El a expkicat că, în perioada 2009-2022, în România s-au închis capacităţi de producţie care însumau peste 7.000 de megawaţi, echivalentul producţiei a 10 reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă.

Citește și: Producția de energie eoliană, prea scumpă, deși costurile au scăzut. E mult mai ieftin pe CĂRBUNE

România a fost mare producător de energie pe CĂRBUNE. Nu mai e. Între 2009 - 2022, a închis 7.000 MW

Ministrul Energiei a explicat de ce România plăteşte mult pentru energia pe care o importă pe piaţa SPOT.
 
”Românii plătesc al cincilea cel mai mic preţ la energie electrică şi al patrulea cel mai mic preţ la gaz, pentru că avem o schemă de plafonare-compensare.
 
Pe piaţa SPOT, pe piaţa zilei următoare, cum se spune, e adevărat că sunt zile în care România are preţuri ridicate în raport cu celelalte state europene, de multe ori sunt preţuri similare cu Bulgaria, Grecia, Polonia, Ungaria. Şi sunt două cauze principale aici.
 
 
Prima este lipsa capacităţilor de producţie. Acest mit că România este un mare producător de energie a fost valabil acum 30 de ani, poate şi 20 de ani, dar cert este că, din 2009 până în 2022, în România s-au închis capacităţi de peste 7.000 de megawaţi, deci cât 10 reactoare de la Cernavodă şi toate erau producţie în bandă, cărbune sau gaz.
 
E adevărat, grupuri mai vechi, costuri mai mari, dar le aveam. Şi acum, sigur că, neinvestind atâţia ani de zile, a venit şi nota de plată, pentru că noi nu ne mai acoperim consumul.
 
Şi atunci, ce facem? Importăm la intervale orare la care toate celelalte state din jur, în general, importă. Şi atunci, pe o cerere mare, pe un consum mare şi o ofertă mică, sigur că preţul este sus”, a afirmat ministrul Energiei, relatează News.ro.
 
 
El a adăugat că autorităţile au început să ”trateze cauza” acestei situaţii, iar România a atras 14 miliarde de euro pentru sistemul energetic şi, datorită investiţiilor, producţia de energie electrică se va dubla. 
 
”La gaz, nu mai vorbesc, se va întâmpla asta, şi chiar mai repede, din 2027, dar la energie electrică, peste 5-6 ani, România va fi într-o cu totul altă situaţie, în care nu noi vom depinde de alţii şi alţii vor depinde de noi”, a adăugat Sebastian Burduja.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te