Profitabilitatea companiilor de stat, apreciată prin prisma profitului net total obținut, a reintrat în teritoriu negativ după 6 ani de valori pozitive (2013-2018), înregistrându-se o pierdere netă de 1,8 mld. lei, deteriorarea rezultatului net față de anul anterior fiind de circa 4,4 mld. lei. Deși performanța companiilor de stat a fost mai slabă, numărul de angajați a crescut cu 3.000. Deși analiza nu o spune mot-a-mot, ci pe ocolite mentionând modificările în ceea ce privește guvernanța corporativă, concluzia e că oameni mai slabi pregătiți au ajuns în poziții de conducere în aceste companii si s-a ajuns la aceste rezultate.
Conform sursei citate, evoluția negativă a rezultatului net în anul 2019 față de anul 2018 se regăsește atât la nivelul Top 5 cele mai profitabile companii de stat - diminuare a profitului net de la 4,6 mld. lei la 3,7 mld. lei - cât mai ales la nivelul celorlalte companii - adâncire abruptă a pierderilor la 5,5 mld. de la un nivel anterior de 2 mld. lei.
Pe de altă parte, arată analiza, companiile din sectorul privat au înregistrat un profit net total în ascensiune (+15,1 mld. lei, respectiv un avans de 19,4% față de anul anterior), acest rezultat reprezentând o continuare a traiectoriei ascendente din ultimii ani, caracterizată de ritmuri înalte de creștere a profitului net (+82,7% în 2015, +55,2% în 2016, +30,9% în 2017, respectiv, +23,67% în 2018), pe fondul revirimentului economic din perioada post-criză.
Potrivit analizei Consiliului Fiscal, Arieratele companiilor de stat au crescut în 2019 cu 20,7% față de anul anterior, până la nivelul de 16,6 mld. lei (reprezentând 19,3% din totalul plăților restante la nivelul întregii economii).
• Deși ponderea arieratelor companiilor de stat în totalul plăților restante la nivelul întregii economii se situează mult sub nivelul maxim de 35,5% consemnat în anul 2009, aceasta continuă să rămână net superioară contribuției aduse de sectorul public la activitatea economică.
• Aceste evoluții au avut loc în condițiile în care anul 2019 a fost caracterizat de un climat economic favorabil, iar companiile din sectorul privat au înregistrat profituri în creștere și niveluri agregate mai reduse ale arieratelor.
“Acumularea de pierderi și arierate de către companiile în care statul este acționar majoritar reprezintă un risc potențial pe termen mediu la adresa sustenabilității fiscal-bugetare deoarece, în cazul în care acestea nu vor reuși să își eficientizeze activitatea, va fi necesar ca Guvernul să intervină cu resurse publice, fapt ce poate conduce la deteriorarea situației finanțelor publice și la creșterea deficitului bugetar”, menționează sursa citată, potrivit HotNews.