Proiect: Venitul minim garantat, acordat încă 3 luni persoanelor vulnerabile care se angajează

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 15.03.2021 - 12:51
Venitul minim garantat, acordat încă 3 luni persoanelor vulnerabile care se angajează Foto: Stirile ProTV

Dacă o persoană care primește venitul minim garantat reușește să se angajeze cu contract de muncă și primește doar salariu minim, va păstra încă trei luni și cei 142 de lei aferenți ajutorului social, prevede un proiect de lege inițiat de deputatul Violeta Alexandru.

SHARE

Venitul minim garantat este în prezent de 142 de lei pe lună, de persoană, o sumă insuficientă pentru un trai decent. Banii sunt primiți doar dacă beneficiarul prestează muncă în folosul comunității. 

„Beneficiul de asistență socială sub forma venitului minim garantat se acordă persoanelor singure sau familiilor, dacă venitui net lunar al persoanei singure sau al familiei este mai mic decât venitul minim garantat, la cererea expresă a acestora, în urma unei anchete sociale periodice efectuate de către autoritățile locale și este plătit de către agențiile
pentru plăți și inspecție socială județene.

În decembrie 2020, în evidentele Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, erau înregistrate 176.674 persoane beneficiare ale venitului minim garantat, iar plățile efectuate pentru luna decembrie 2020 au fost de 46,9 milioane lei”, scrie deputatul Violeta Alexandru în expunerea de motive pentru proiectul de lege. 

Dacă refuză să se angajeze, beneficiarii venitului minim garantat pierd ajutorul social. Totuși, această situație se întâmplă rar. 

În 2020, din aproximativ 170.000 familii beneficiare de ajutor social, doar pentru aproximativ 700 a fost încetată plata, din cauza refuzului unui loc de muncă. 

„Următorul pas trebuie să fie integrarea pe piața muncii a acestor persoane. Fără un loc de muncă, aceste persoane rămân dependente de ajutoarele de la stat”, a explicat deputatul rațiunea pentru care există acest stimulent. 

 

Stimulentul se acordă o dată pe an

Violeta Alexandru propune ca cei care reușesc să se angajeze, dar obțin un venit prin contract de muncă de maxim un salariu minim brut, să primească încă trei luni cei 142 de lei care li se cuvin ca ajutor social.

Prevederea exista și până acum, dar avea o limitare care o făcea imposibil de aplicat în practică.

Proiectul de lege inițiat de deputatul PNL prevede că de la 1 ianuarie 2022, în situația în care un membru ai familiei realizează venituri în baza unui contract individuai de muncă, raport de serviciu sau a altei forme iegale de angajare, sau desfășoara activități independente ori agricole, înregistrând venituri până la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în piață, beneficiază de ajutorul social, pentru o perioadă de 3 luni de la semnarea contractului, o singura dată pe an.

„Ajutorul era acordat încă trei luni de la angajare și până acum, la care se adăuga un spor de 15%. Numai că pentru a fi dat, trebuia ca persoana să câștige maxim 142 de lei pe lună. Nici măcar ca zilier nu se putea angaja în realitate, pentru că obținea mai mulți bani.

Am propus, prin urmare, creșterea acestei limite restrictive, până la salariu minim pe economie. 

Cu acest ajutor, poate să își plătească transportul, de exemplu. Ideea e să îi stimulăm să se angajeze cu contract”, a precizat Violeta Alexandru, pentru Newsweek România. 

Ajutorul poate fi acordat o dată pe an. Nu sunt prevăzute sancțiuni pentru cei care renunță la serviciu după trei luni pentru că, potrivit deputatului, scopul legii este să stimuleze pe cei cu ajutor social, nu să-i sperie printr-o eventuală impunere de recuperare a banilor. 

Proiectul se află în prezent în dezbatere la Senat. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te