Prețul la benzină și motorină ar putea-o lua razna în România. Un zăcământ de petrol e în pericol

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.10.2024 - 12:04
Prețul la benzină și motorină ar putea-o lua razna în România. Un zăcământ de petrol e în pericol - Foto: Profimedia Images
Prețul la benzină și motorină ar putea-o lua razna în România. Un zăcământ de petrol e în pericol - Foto: Profimedia Images

Prețul la benzină și motorină ar putea-o lua razna în România. Un zăcământ de petrol e în pericol. Cel mai mare câmp petrolier din Norvegia, Johan Sverdrup, umează să își înceapă declinul de producție până la începutul anului 2025.

SHARE

Prețul la benzină și motorină ar putea-o lua razna în România. Un zăcământ de petrol e în pericol. Cel mai mare câmp petrolier din Norvegia, Johan Sverdrup, umează să își înceapă declinul de producție până la începutul anului 2025, potrivit operatorului Equinor.

Zăcământul, esențial pentru producția de petrol a Norvegiei, de când a început extracția, în 2019, a atins o producție zilnică record de peste 756 000 de barili, în septembrie.

Prețul la benzină și motorină ar putea-o lua razna în România. Un zăcământ de petrol e în pericol

Aceasta reprezintă aproximativ 6% - 7% din consumul zilnic de petrol al Europei, făcând din Johan Sverdrup un element esențial în aprovizionarea cu energie a regiunii.

România poate fi oarecum indirect afectată de această evoluţie, chiar dacă cel puţin doi mari benzinari, LukOil şi OMV Petrom, folosesc ca materie primă ţiţei brut sau şi ţiţei brut Ural, din Rusia.

Nu avem însă cum să anticipăm efectele unei încetiniri a extracţiei din Johan Sverdrup asupra preţurilor, nici la nivel global, nici românesc, pentru că sunt foarte mulţi factori de intrare care trebuie luaţi în calcul.

Citeşte şi: Lovitură din Orient, care îngenunchează economia Europei. La ce preț pot ajunge motorina și benzina?

Unul dintre ei este cel că fiecare fărâmă de ţiţei brut sau de carburant care iese de pe piaţă este acoperită cu o ofertă puternică din Arabia Saudită, dar şi din SUA, inclusiv cu LNG (gaz natural lichefiat).

De la începuturile sale, zăcământul a produs un miliard de barili de petrol, iar Equinor, care este unul dintre marile fonduri de investiţii de pe planetă, se așteaptă ca acesta să rămână o resursă esențială, pentru mulți ani.

Rezervele recuperabile totale sunt estimate la aproape 3 miliarde de barili de echivalent petrol, inclusiv gaz. Cu toate acestea, pe măsură ce producția câmpului atinge cote maxime, există preocupări tot mai mari cu privire la capacitatea Norvegiei de a-și menține producția de petrol la niveluri ridicate.

Citeşte şi: Motorina şi benzina s-ar putea scumpi cu 160%. Trebuie să se întâmple un singur lucru în Orient

Equinor și partenerii săi Aker BP, Petoro și TotalEnergies se vor confrunta cu provocări, în ceea ce privește continuarea producției puternice, dincolo de platoul Sverdrup, conform Economica.net.

Industria petrolieră norvegiană s-a bazat foarte mult pe zăcământul Johan Sverdrup, care produce aproximativ o treime din petrolul țării.

Cum stau profiturile Equinor are legătură şi cu o chestiune internă a Norvegiei: mare parte din banii câştigaţi de marele fond de investiţii este folosită pentru plata pensiilor novegienilor.

Acestea nu sunt plătite în prezent de la bugetul de stat al ţării scandinave, lucru inedit în peisajul bugetar global.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te